SSP: Rušenje stare Sokolane u Futogu divljačko poništavanje istorije

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Novom Sadu saopštio je da je rušenje stare Sokolane u Futogu divljačko poništavanje istorije.
SSP: Rušenje stare Sokolane u Futogu divljačko poništavanje istorije
Foto: 021.rs (Google Street View)
Za ovu nedelju najavljen je početak rušenja prizemnog objekta u Ulici cara Lazara 50 u Futogu, gde će nići moderna mesna zajednica sa sportskom salom.
 
Kako navodi SSP, problem je što je u pitanju "Partizan", istorijski objekat koji je godinama unazad tendenciozno zanemarivan kako bi što više propao i izgubio na vrednosti, što je, kako dodaju, "oprobani recept kako odlazeća vlast dolazi do atraktivnih parcela za svoje projekte".
"Partizan" je izgrađen oko 1760. godine, a nekada je bila kasarna, pa žandarmerijska stanica.
 
U prednjem delu nalazila se čitaonica, gde su se okupljali lekari i dobrotvori, kao i razne društvene organizacije koje su ličnim sredstvima održavali objekat. Kada je osnovano Sokolsko društvo, tu su se organizovali mnogi sportski sadržaji i pozorišne predstave. 
"Rušenje jednog od prvih čvrstih objekata u Futogu je divljačko poništavanje istorije. Umesto da bude obnovljen i sačuvan u autentičnom obliku, naprednjačka klika će ga sravniti sa zemljom kao da pre njih ništa nije postojalo. Pitamo nadležne, koji neće još dugo biti nadležni: da li je izrađen istorijski dokument o ovom zdanju i šta nameravaju da učine sa preostalim građevinskim materijalom? Zar ručno rađene opeke iz 18. veka nemaju nikakvu vrednost ili u poremećenom SNS sistemu vrednuju samo gipsane ploče i laminate? Jesu li hiljade uglednih ljudi, koji su se vekovina okupljali u ovoj zgradi, za vas nikogoviće sasvim beznačajni", napominje SSP.
 
Naziv "Partizan" dobio je nakon Drugog svetskog rata i taj sportski centar bio je veoma aktivan do devedesetih.
 
Poslednjih deset godina je napušten i ruiniran.
  • Djordje

    16.11.2023 08:46
    Zd-ns
    Volim ove SNSovce sto zaboravljaju da im je pola vodjstva stranke isti ti Zuti po kojima tako pljuju. Ha ha ha ha, svako se cese gde ga svrbi!
  • @futoski kupus

    15.11.2023 23:40
    Aaaa pa on sneo jaje i lezi na bolovanju 10.mesec. Nije lako skupiti hrabrost i doći na posao gde mu se radi provera diplome. Samo se nadam da će se javno objaviti kraj istrage
  • Futožanka

    15.11.2023 21:42
    SMS brlog
    Napredni kadar sazidao halu koja tone i bazen koji curi(sad kopaju ispod bazena)
    P. S. Pitajte žute što nisu uradili ovo i ono. Svi su sns-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.