FOTO: Ruši se zgrada Crkvene opštine u centru Novog Sada, pogledajte šta će sve imati novi objekat

Zgrada Crkvene opštine u Pašićevoj ulici, u centru Novog Sada, biće srušena.
FOTO: Ruši se zgrada Crkvene opštine u centru Novog Sada, pogledajte šta će sve imati novi objekat
Foto: 021.rs
Izgradiće se novi objekat koji će zadržati postojeći izgled fasade. Osim toga, novom objektu biće dodato potkrovlje, kao i deo u dvorištu ka Sabornoj crkvi. 
 
Radovi su procenjeni na 300 miliona dinara. Kako se vidi iz tendera, za rušenje i grube građevinske radove na izgradnji izdvojeno je nešto više od 180 miliona dinara. To znači da će biti još jedan tender kako bi se obuhvatili svi potrebni radovi. Radovi će trajati 150 dana.
 
Novac za ove radove je obezbedila Pokrajinska vlada, a sve se radi pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je i sproveo javnu nabavku za radove. 
Radove izvode firme "KOTO" i "ALP inženjering" iz Beograda koje su bile jedini ponuđači. 
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumentaciju, rušenje cele zgrade nije bilo prvobitno predviđeno, nego je takva odluka doneta nakon planiranja rekonstrukcije. Zbog toga je i promenjena cena radova, sa prvobitno procenjenih 16 miliona na više od 300 miliona dinara.
 
Uvidom u dokumentaciju, vidi se da je Srpska pravoslavna crkvena opština krajem 2018. godine dobila lokacijske uslove za dogradnju zgrade i privođenje tavanskog prostora u stambeni, uz neophodnu rekonstrukciju. Za te radove je data saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a projekat je uradio "MG-Projekt" iz Novog Sada.
Crkvena opština je potom krajem 2019. godine ponovila zahtev za lokacijske uslove za zgradu u Nikole Pašića 4 jer je bilo tehničkih izmena projekta, a potom je dobijena i građevinska dozvola u kojoj se navodi da je vrednost radova na dogradnji i rekonstrukciji procenjena na 16 miliona dinara bez PDV-a. Podneta je potom i prijava radova u martu 2020. godine.
 
Međutim, izgleda da do ovih radova nije došlo i da se najkasnije tokom 2022. godine počelo sa novim projektom koji vodi ka rušenju zgrade uz očuvanje samo fasade i nadogradnju objekta.
 
Iz dokumentacije se vidi da je maja ove godine Crkvena opština podnela zahtev za izmenu lokacijske dozvole, u kojoj piše da je firma "VMS" iz Beograda uradila novi projekat, kao i da su druge ustanove ponovo dale saglasnost, između ostalog i Zavod za zaštitu spomenika kulture u oktobru 2022. godine.
 
 
Na osnovu ovoga menja se i građevinska dozvola, tako da u novoj od septembra ove godine, piše da radovi vrede 300 miliona dinara, što je znatno više nego ranije. Iz dozvole se vidi i izmena u kvadraturi, jer je prvobitno napisano da će objekat imati 864,61 kvadratnih metara neto, a sada 1.124,83 kvadrata.
 
U obrazloženju projekta se kaže da je nakon rekonstrukcije ustanovljeno lošije i veće oštećenje objekta.
 
  
 
U tehničkoj dokumentaciji za izvođenje radova se daje opis sadašnjeg stanja zgrade, po kojem je ona u jako lošem stanju, kao i da je to jasno i samim "vizuelnim pregledom".
 
"Pruski svodovi koji čine plafonsku konstrukciju podruma su trošni sa nizom karakterističnih pukotina. S obzirom na to da u podrumu nema maltera, uočljivo je loše stanje opeke kojom je zidan zid i svod. Ostali zidovi po etažama su sa vidljivim pukotinama. Na plafonima se takođe uočavaju prsline. Drvena krovna konstrukcija i krovni pokrivač su takođe devastirani", navodi se u dokumentaciji.
U obrazloženju za rušenje zgrade se kaže da će prednji fasadni zid biti očuvan.
 
"Dopunskim konzervatorskim uslovima je definisano da se prednji fasadni zid, orijentisan prema ulici Nikole Pašića, zadrži. Odobreno je otvaranje novih vrata i da se svi otvori zatvore novom stolarijom koja bi u potpunosti i po formi i materijalu od koga se prave prozori i vrata odgovarala postojećoj stolariji koja se skida. Svi gipsani profili i boja fasade morali bi da se ponove na novom/starom zidu. Postojeći objekat koji se ruši je spratnosti podrum, prizemlje i jedan sprat. Karakter novog objekta je stalan i objekat je spratnosti podrum, prizemlje, jedan sprat i potkrovlje u delu objekta koji zauzima površinu postojećeg objekta, odnosno podrum, prizemlje i jedan sprat u drugom delu objekta koji se zida uz novi objekat i koji je orijentisan prema crkvi", stoji u tehničkom opisu.
 
Takođe se kaže da će nova zgrada imati kancelarije, prodavnicu raznog sadržaja, prostor sale za konferencije, trpezariju, kuhinje, prodavnice i palionice sveća, salona, krstionice i ostale pomoćne prostore sanitarnih čvorova, ostava i tehničkih prostora.
 
Planirani su i stanovi, trosoban na prvom spratu od 86 kvadrata, kao i dva trosobna u potkrovlju od 78 i 83 kvadrata.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 106

  • Mirko

    04.12.2023 00:19
    Kaubojština
    I na tvrđavi na hotelu skidaju stare austrugarske prozore sa mesinganim ukrasnima pod zaštitom grada i menjaju ih za kineske plastične ali to valda nikog ne zanima
  • Ja

    30.11.2023 16:50
    Ha
    Rušicete i Zmaj Jovina gimnaziju? Kad?
  • Bojan

    28.11.2023 10:21
    @Jovi

    Ne nosi telefon sa sobom kad ideš da naraniš svinje, sela ti je krmača na tastaturu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti