Inovativni zahvat izveden na Institutu u Sremskoj Kamenici: Zamenjen aortni zalistak

Prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska urađena je početkom nedelje na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.
Inovativni zahvat izveden na Institutu u Sremskoj Kamenici: Zamenjen aortni zalistak
Foto: Pixabay
Prva operisana osoba je šezdesetšestogodišnja žena, a u istom danu, identičnom metodom, zamenjen je aortni zalistak još jednoj, tri godine starijoj pacijentkinji, navode sa ovog instituta.
 
"Obe žene, četiri dana nakon zahvata, osećaju se dobro i stabilnog su opšteg stanja. Najvažniji benefit ovakvog zahvata, koji je najčešće prourokovan aortnom stenozom, predstavlja izbegavanje presecanja grudne kosti, zbog čega je oporavak pacijenta neuporedivo kraći, nego kod konvencionalne zamene aortnog zaliska i traje svega nekoliko dana, a pacijent se već za dve nedelje vraća normalnim životnim aktivnostima", navode oni.
Ovaj minimalno invazivni kardiohirurški zahvat radio je tim Instituta na čelu sa rukovodiocem Klinike za kardiovaskularnu hirugiju prof. dr Lazarom Velickim.
 
"Ono po čemu je ovakav pristup drugačiji i krajnje inovativan jeste činjenica da kroz jedan minimalan rez od tri do četiri centimetra između rebara pristupamo srčanom zalisku i menjamo ga takođe kroz taj mali rez", kazao je nakon prve potpuno endoskopske zamene aortnog zaliska u IKVBV-u prof. Velicki.
 
Zbog svega toga, ovakva operacija smatra se mikroinvazivnim kardiohirurškim zahvatom, a ova metoda nije mnogo zastupljena u svetu i radi se uglavnom u razvijenim evropskim zemljama.
Institut je ovim postao jedno od svega petnaestak mesta na svetu gde se sprovodi ovaj zahvat, "što potkrepljuje želju IKVBV-a da postane etablirani centar za minimalno invazivnu kardiohirurgiju, prepoznatljiv u regionalnim, ali i u globalnim okvirima, gde bi se kardiohirurzi iz čitavog sveta edukovali o totalno endoskopskoj zameni aortnog zaliska".
 
Aortna stenoza je druga najučestalija bolest srca, odmah nakon koronarne bolesti. Ona se smatra degenerativnom bolešću, a nastaje prenagomilavanjem kalcijuma i tada zalisci počinju da stvaraju veliki otpor protoku krvi kroz aortu. 
 
Do skoro se na Institutu radilo oko 150 zamena aortnih zalistaka na godišnjem nivou, a samo u prvih deset meseci 2023. godine urađeno je već 250 operacija aortne stenoze.
 
"Kako je populacija u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji sve starija, uvođenje totalne endoskopske zamene aortnog zasliska sve više dobija na značaju, a njena permanentna primena se očekuje u najbližoj budućnosti, dok će u toku naredne kalendarske godine biti primenjivana na selektovanim pacijentima", navode oni.
Program minimalno invazivne kardiohirurgije odavno je započet na Institutu u smislu kardiohirurgije mitralnog zaliska i to sa velikim uspehom. 
 
"Tokom naredne godine, po pristizanju dodatne opreme, implementiraće se program minimalno invazivne bajpas hirurgije, čime će se zaokružiti usluge minimalno invazivne kardiohirurgije, a koje će u potpunosti biti na raspolaganju pacijentima", navode u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
  • Kosa pavicevic

    29.11.2023 09:23
    Kardiohirurgija
    Veliki korak za kardiohirurgiju inase hirurge sve pohvale za uspesne zahvate uradjene naprvim pacijentima sa problemima srcanog zalistka I stenoze aorte bravo... Bravo ., bravo
  • Sonica

    28.11.2023 08:45
    Čestitka
    Čestitam i želim da što više ljudi sa ovakvim problemom reše svoje zdravstveno stanje na ovaj način. Zaista imamo vrhunske lekare.
  • marko

    24.11.2023 23:53
    e to je pohvalno
    bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti