Potpisan memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta

Potpisan je Memorandum o razumevanju na realizaciji projekta mosta sa pristupnim saobraćajnim površinama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa, saopšteno je iz gradske uprave.
Potpisan memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta
Foto: Grad Novi Sad
U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnik kompanije "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Ltd" Džuang Jong.
 
"Ovaj važan projekat za naš grad započeo je prethodni gradonačelnik, moj prijatelj, ministar Miloš Vučević, s obzirom na to da je 2022. godine zaključen ugovor sa projektantskom kućom o projektovanju do nivoa Idejnog projekta u vrednosti od oko 52 miliona dinara", rekao je gradonačelnik.
Dodao je da "Novi Sad ne dobija samo most, već i atrakciju u podnožju Petrovaradinske tvrđave i odličnu povezanost sa međunarodnim biciklističkim koridorom Euro Velo 6.
 
"Uveren sam da će ovo predstavljati i jedan od najvećih turističkih potencijala našeg grada", rekao je Đurić.
Projekat izgradnje novog pešačko-biciklističkog mosta podrazumeva sanaciju i uređenje nekadašnjeg železničkog tunela sa izgradnjom nove grane tunela iz kog će panoranskim liftom biti omogućen izlaz na Tvrđavu.
 
Vrednost ovog projekta na osnovu izrađenog Idejnog projekta iznosi oko 40 miliona evra. Realizaciji ovog projekta priključilo se Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a most će finansirati Novi Sad i AP Vojvodina u visini od po 50% u narednim godinama.
 
Predstavnik "Šandonga" rekao je da će ta kompanija "profesionalno, ozbiljno i odgovorno pristupiti izgradnji pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, kao i svim dosadašnjim projektima".
  • novosadista

    28.11.2023 15:22
    unesco
    Sve dalje od UNESCO . . .
  • Voja

    28.11.2023 08:27
    China
    Poznato je da Kinezi imaju politiku zaduživanja nepotrebnim projektima za koje uslovljavaju finansiranje samo preko kineske banke po najnepovoljnijim uslovima.
  • Biljana

    27.11.2023 22:14
    Lepota Tvrđave
    Izgradnja bilo kakvog mosta na tom mestu narušiće lepotu Petrovaradinske tvrđave koju nosi impozantna stena što se izdiže iznad ravne površine Dunava. "Probošće" stenu po sredini, direktno "u pupak", gledajući sa Beogradskog keja kao najlepšeg vidikovca u gradu. Nikakav saobraćajni argument ne može da nadoknadi gubitak monumentalnosti koji je neminovan, jer će konstrukcija mosta zakloniti veliki deo slike koju poznajemo i volimo. Ovo je najveći urbanistički greh u gradu, jer se "strelom" gađa simbol Novog Sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.