Finansijski problemi Centra "Živeti uspravno": Šta će biti sa personalnom asistencijom u Novom Sadu?

Nastavljaju se finansijski problemi Centra "Živeti uspravno", koji otežavaju pružanje usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom.

U međuvremenu, iz Grada Novog Sada poručuju da Centar nije jedini pružalac ove usluge, tako da "nijedan korisnik kome je potrebna ova usluga, ni u kom slučaju ne bi bio ugrožen u slučaju eventualne nemogućnost Centra da pruži uslugu".

"Tu uslugu bi, u tom slučaju, obezbedio drugi pružalac na teritoriji Grada, odnosno ŠOSO 'Milan Petrović', a korisnici bi i u ovom slučaju ostvarivali pravo na naknadu troškova koja se finansira iz budžeta Grada", navode za 021.rs u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu.


Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.


Kako je prošle sedmice saopštio Centar "Živeti uspravno", oni se suočavaju sa dugom većim od pet miliona dinara, koji se u oktobru dodatno povećao zbog tarifa Poreske uprave.

Tu su i tekući troškovi i doprinosi koje uplaćuje Gradska uprava. Od maja Gradska uprava ne može da uplati ova sredsva jer dotacije iz budžeta podležu blokadi.
 
"Ako ne uspemo da odblokiramo račune do 30. novembra, najkasnije 15. decembra, suočićemo se sa još 2,5 miliona dinara manjka za troškove zakupa kancelarije, komunalija, stručni rad, knjigovodstvo i zaštitu na radu, od maja do decembra i svakodnevnu iskustvenu podršku jednoj osobi sa psihozom od maja do oktobra, koji će do kraja ove godine moći da budu uplaćeni samo ukoliko blokada bude otklonjena. U Upravi za trezor rečeno nam je da je rizično da u iduću godinu Centar uđe s blokadom jer možda neće moći da koristi javna sredstva ni iz jednog izvora, iz kojih mu se odobravaju", piše u saopštenju Centra.
Iz Centra napominju da je ove godine bilo pomaka, u smislu finansiranja, ali da postoji prostor za unapređenje.
 
"Ovogodišnji pomak je taj što smo za sve troškove usluga koje pružamo obezbedili sva sredstva, od čega je učešće Grada iz tri izvora gotovo 75 odsto. Grad je početkom novembra, po zahtevu za nepokrivene sate odobrio novac za pun obim asistencije dveju osoba prilikom podizanja jednoj osobi, u periodu od oktobra do decembra. Toj osobi je potrebna celodnevna podrška uz asistenciju u svim aktivnostima. Još uvek je neizvesno da li će ovaj segment od januara finansirati kroz osnovni zahtev ili će se i dalje morati dopunjavati organizacijom gradskog javnog rada i posebnim zahtevima. Oba izvora ne mogu da pokriju sve troškove za dve osobe, a nužno je da se trajno predvidi način finansiranja u ovoj situaciji", objašnjava se u saopštenju Centra. 
 
Oni smatraju da Grad treba iz Pravilnika o finansiranju usluge personalne asistencije da ukloni sporni kriterijum da se zahtev za odobravanje finansiranja usluge može podneti po isteku godinu dana od prijave prebivališta u Novom Sadu, jer ljude kojima je to neophodno, kao što su studenti koji se dosele zbog studija u Novi Sad, ostavlja bez podrške.
 
Centar ističe da je ovaj kriterijum u suprotnosti sa preporukama Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom, po kom je boravište minimalni standard za obezbeđivanje neophodne podrške, a ne samo prebivalište.
 
"Troškovi života u Novom Sadu, naročito onih koji nemaju svoj stan ili kuću, najveći su u Srbiji, posle Beograda, tako da je nerealno očekivati da će se u ovom  trenutku odrasle osobe doseljavati u Novi Sad samo zbog asistencije, a za sve ostale situacije promene adrese i povratka u mesto prethodnog prebivališta CSR može u svakom trenutku da sprovede kontrolu. Radne liste koje asistenti i asistentkinje vode pokazuju gde se asistencija pruža", ocenjuje Centar "Živeti uspravno".
 
Kako dodaju u Centru, izostavljanjem ovog kriterijuma i obezbeđivanjem trajnog finansiranja istovremene asistencije dveju osoba u slučajevima kada je to potrebno, Grad će regulisati sve što je u njegovoj nadležnosti i omogućiti jednako ostvarivanje prava na uslugu asistencije, te tako zaustaviti stvaranje manjka na računu Centra na tekućem nivou.
 
Iz Centra ističu da je prošlo više od pet meseci od kada su se obratili nadležnoj upravi i članicama Gradskog veća za socijalnu zaštitu i finansije.
 
"Nismo sigurni kakav će biti ishod i ukoliko se do kraja godine ne nađe rešenje, a Centar ne odblokira račune, neizvesno je na koji će način biti obezbeđivan pun obim asistencije dvema osobama, koje je koriste preko 20 i 45 godina, a kojima Centar sve što Grad ne obezbedi namenskim sredstvima, podršku obezbeđuje iz drugih gradskih izvora i participacijom i kad ne postoji nijedan drugi način, donacijama", objašnjavaju u Centru "Živeti uspravno".
 
Ostaje, dodaju u Centru, iznalazak načina za pokrivanje troškova svih radnih prava direktnih pružalaca usluga socijalne zaštite i izmena republičkog Pravilnika o bližim uslovima za pružanje usluga socijalne zaštite.
 
Nasuprot tome, iz Grada se pozivaju na postojeći pravilnik i republičke propise iz oblasti socijalne zaštite kojima je propisano da jedan personalni asistent po pravilu pruža uslugu za jednog korisnika.
 
"Takođe je propisano da je personalni asistent angažovan u radu sa jednim korisnikom, najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno, prema procenjenim potrebama i kapacitetima korisnika, a u skladu sa odredbama o radnom vremenu iz zakona kojim su uređeni radni odnosi", navode u Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu za 021.rs.
 
Iz ove gradske uprave ističu da su procedure za ostvarivanje prava na naknadu troškova za uslugu personalne asistencije utvrđene na način da se broj časova za koje korisnik može da ostvari pravo na naknadu troškova može, prema proceni pružaoca usluge, uvećati i do nivoa celodnevne svakodnevne podrške, što je 168 sati nedeljno, odnosno 24 sata, sedam dana nedeljno.
 
"Zahtev Centra 'Živeti uspravno' da Centar za socijalni rad donosi rešenja za 200 i više sati nedeljno po korisniku nije realan, jer je broj od 168 sati maksimalno mogući", ističu u Gradskoj upravi. 
 
Kako kažu u nadležnoj upravi, Grad godinama u kontinuitetu obezbeđuje sredstva Centru "Živeti uspravno" za troškove personalne asistencije, uključujući i celodnevnu svakodnevnu asistenciju, pa je tako, po poslednjem zahtevu ovog Centra za mesec oktobar tekuće godine preneto 2.777.323 dinara za 16 korisnika usluge.
 
"Takođe, kako bi korisnici kojima je to potrebno imali i dodatnu personalnu asistenciju, Grad Novi Sad je po zahtevu Centra 'Živeti uspravno' obezbedio i preneo im dodatna sredstva u iznosu od 232.177 dinara za period oktobar-decembar 2023. godine. Takođe, Grad Novi Sad je Centru 'Živeti uspravno' odobrio sredstva i preko Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalane zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad za 2023. godinu u iznosu od 4.000.000 dinara za program Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu i iskustvena (peer) podrška", pojašnjavaju u Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu.
 
Gradska uprava napominje da blokada računa Centra, kao i dugovanja ovog Centra, nije nastala u vezi sa prenosom sredstava na ime naknade troškova personalne asistencije. 
 
"Gradskim Pravilnikom o bližim uslovima i postupku za ostvarivanje prava na naknadu troškova za uslugu personalne asistencije propisano je da o zahtevu za naknadu troškova usluge personalne asistencije rešava Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, kao i način prenosa sredstava pružaocu usluge i obavezu korisnika i izabranog pružaoca usluge da zaključe ugovor o međusobnim pravima i obavezama. Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu nema nadležnost nad radom Centra 'Živeti uspravno', i u skladu sa tim nema pravnog osnova za prenos sredstava po osnovu izmirivanja obaveza udruženja koje se odnose na prava iz radnog odnosa", naglašavaju u Gradu za 021.rs.
Iz Gradske uprave dodaju i da je na njihov predlog ovom Centru odobrena povlašćena cena za zakup prostorija, kao i da u kontinuitetu šire obim prava i broj korisnika u oblasti socijalne zaštite, te je tako, tokom tekuće godine aktom Gradskog veća povećan broj korisnika personalne asistencije za koje se obzebeđuju sredstva u budžetu za još dodatnih devet korisnika. 
 
"Što se tiče zahteva Centra 'Živeti uspravno' da se briše član Pravilnika kojim je propisano da je potrebno da lice ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada najmanje godinu dana, napominjemo da taj kriterijum postoji i kod uslova za ostvarivanje drugih prava, pre svega radi sprečavanja zloupotreba sa promenom prebivališta podnosioca zahteva", dodaju u Upravi za socijalnu zaštitu. 
 
Zaključuju da Centar "Živeti uspravno" nije jedini pružalac usluge personalne asistencije na teritoriji Novog Sada, tako da nijedan korisnik ove usluge ne bi bio ugrožen u slučaju nemogućnosti Centra da nastavi da pruža ovu uslugu.
 
Iz Centra "Živeti uspravno" pozivaju sve koji mogu da donacijom na račun 340-5350-79 doprinesu da Centar izađe iz blokade. 
  • Sale

    28.11.2023 09:43
    Težak posao, malo plaćen
    Bio je oglas pre neki dan za asistenta, i bila je ponuđena plata od 55.000 dinara. Ljudi, pa da li ste normalni, ko će da vam radi za te pare?!
  • Lola

    27.11.2023 19:16
    Marginalizacija
    Svih kategorija invalida. Jad od života.
    Za sve se ima samo za invalide nema.
    Prepušteni jadni i nemoćni sami sebi kao i njihove porodice bez podrške.Važno da se samo priča o o nekakvom lažnom glamuru i sjaju.
    To govori o potonulom društvu.
  • follow the money

    27.11.2023 18:08
    1500€ mora biti plata za asistente.
    Za 50.000 din to niko neće raditi. Šta mu vredi što ima stomak za takvu vrstu posla, ako nema čime da se prehrani od plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti