Istoričar Bešlin: Nije Vučić pao s neba, Srbija ima dugu istoriju centralizma i nacionalizma

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije "pao s neba", već da Srbija ima veoma dugačku tradiciju centralizma, unitarizma i nacionalizma.
"Ovde se nacija doživljava kao jedno telo, kao jedno biće, i država zato često ima totalitarni karakter. Nije Aleksandar Vučić pao s neba, to vuče duboke korene iz srpske političke kulture", rekao je Bešlin na javnom predavanju koje je organizovao Rotari klub Novi Sad.
 
Dodao je da je Srbija veoma teško podnosila federalno uređenje socijalističke Jugoslavije, a u Kraljevini Jugoslaviji Srbija je odbijala bilo kakvu pomisao na ideju da ta država može da bude pluralna i da treba da se federalizuje.
"Priče o nekakvoj Srbiji koja je između dva svetska rata bila društvo u kojem su muškarci nosili cilindre, a žene balske haljine, uglavnom su mitovi, to jednostavno nije tako izgledalo. Društvom u prvoj Jugoslaviji vladali su korupcija, nepismenost, bezakonje i diktatura kralja Aleksandra koji je privatizovao državu", naveo je Bešlin.
 
Dodao je da je zbog toga nezadovoljstvo uređenjem Kraljevine Jugoslavije bilo veliko u svim krajevima te zemlje, pa čak ni vojska nije imala motiva da je brani od napada nacističke Nemačke u aprilu 1941. godine.
Bešlin je rekao da je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) pre 80 godina održano u Jajcu ne slučajno baš 29. novembra.
 
"Tog dana 1941. godine izginuo je ceo Radnički bataljon na Kadinjači, kako bi omogućio partizanskom Vrhovnom štabu da se povuče nakon sloma Užičke republike i izdaje četnika koji su tada prešli na stranu okupatora i tamo i ostali", rekao je Bešlin.
 
Prema njegovim rečima, ključna odluka AVNOJ-a bila je stvaranje federativne Jugoslavije, umesto prethodne centralističke, unitarne i duboko korumpirane Kraljevine Jugoslavije.
 
On je rekao da je današnji Ustav Srbije "falsifikat" jer iz njega proizlazi da je Vojvodina kao autonomna pokrajina formirana 2006. kada je usvojen taj Ustav, a Vojvodina je kao autonomna pokrajina svojom političkom voljom formirana još u leto 1945. godine.
  • pape

    30.11.2023 15:14
    @Лиманац
    Mili, da li si ćorav ili se glup, u to ne ulazim, ako ne vidiš gde nas je nacionalizam doveo. Ostaćemo bez gaća na kraju.
  • Nemanja

    30.11.2023 11:20
    @Branko

    Mnogi od nas rođenih u normalnoj državi shvatamo ovu rupčagu kao privremenu neprijatnost koja će otići kako je i došla.
  • Лиманац

    30.11.2023 11:12
    Незнање
    Национализам представља љубав према својој нацији и приврженост истој, тако да не разумем одакле појединцима идеја да тај термин употребљавају у негативном контексту.

    Реците Французима или Американцима да је њихов национализам лош, па да видимо како ћете проћи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti