Izbori za pokrajinski parlament: Ko su novosadski "Vojvođani"?

Pokrajinska izborna komisija proglasila je u sredu, 29. novembra, listu "Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu - Bojan Kostreš".
Ova lista će na izbornom listiću biti pod rednim brojem 13.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
Nosilac liste je Bojan Kostreš koji je ove godine izglasan za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Među prvih deset kandidata nalazi se više poznatih imena, kao što su Dejan Čapo, potpredsednik Skupštine Vojvodine u poslednjem sazivu, Aron Čonka predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i bivša narodna poslanica Olena Papuga.
Ova lista nije iskoristila mogućnost da kandiduje 120 potencijalnih pokrajinskih poslanika. LSV, DZVM i ZZV imaju samo 77 kandidata za vojvođansku skupštinu.
 
Među 77 kandidata je 22 Novosađana.
Maja Mrnuštik 
 
Maja Mrnuštik je postala predsednica novosadskog odbora LSV-a aprila ove godine, nakon što je novosadski odbor ove stranke raspušten u septembru 2022. godine. 
 
Tu odluku je tada doneo Izvršni odbor Glavnog odbora LSV, zbog nezadovoljstva učincima i aktivnostima u gradskoj organizaciji stranke u tom gradu. LSV je tada bila u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom na gradskom nivou, a prema navodima medija, mnogi članovi i birači stranke bili su nezadovoljni zbog te koalicije.
 
Četrdesetčetvorogodišnja advokatica je i članica Glavnog odbora ove stranke.
 
Aleksandra Marković Maleš 
 
Na 9. mestu je članica Predsedništva LSV, Aleksandra Marković Maleš.
 
Marković Maleš je master sociološkinja iz Sremske Kamenice.
 
Robert Kolar
 
Rođen je 1966. godine u Novom Sadu. Nakon završene srednje škole, upisao je Akademiju umetnosti - odsek dramske umetnosti. Radio je u pozorištima u Varaždinu i Zagrebu, ali i kao slobodni dramski umetnik u više značajnih pozorišta u Srbiji. 
 
Predsednik odborničke grupe "Vojvođanski front - Liga socijaldemokrata Vojvodine" u Skupštini grada Novog Sada 12. je kandidat ove izborne liste za mesto u pokrajinskom parlamentu. 
 
Novosađanima je poznat po više funkcija i kao dugogodišnji član Lige, u koju se učlanio još 1996. godine.
 
Od 1996. do 2000. obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Kulturnog centra Novog Sada, a od 1997. do 2000. funkciju direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu. 
 
Istovremeno, u periodu od 1998. do 1999. radio je kao zamenik generalnog direktora Sportsko-poslovnog centra "Vojvodina".
 
Od 2000. do 2004. bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Novog Sada – za oblast kulture, a od 2004. do 2008.  funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu.
 
U LSV je obavljao niz važnih stranačkih funkcija. Član je predsedništva ove stranke. Za poslanika u Skupštini Vojvodine izabran je na izborima 2012. i 2016. godine. 
 
Kako je pisalo u imovinskoj karti iz 2020. godine, koju kao odbornik nije više morao da podnosi, u vlasništvu je imao kući i dvosoban stan, te automobil "ford", kampersko vozilo i čamac. 
 
Sandra Trifunović Stojanović
 
Odbornica u trenutnom sazivu Skupštine grada Novog Sada, Sandra Trifunović Stojanović, treća je Novosađanka na listi "Vojvođani - Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu".
 
Po struci diplomirana menadžerka, zauzima 18. poziciju na listi.
 
Trifunović Stojanović je sekretarka Glavnog odbora LSV.
 
Slobodan Zonić
 
Član Glavnog odbora LSV, tehničar rečne plovidbe, Slobodan Zonić 24. je kandidat liste "Vojvođani" za pokrajinski parlament. 
 
Zonić je i bivši odbornik u Skupštini grada Novog Sada.
 
Katarina Karačonji
 
Prva i jedina Novosađanka na listi "Vojvođani" iz redova Zajedno za Vojvodinu, stranke rusinske nacionalne manjine u parlamentu je Katarina Karačonji.
 
Po struci je diplomirana inženjerka menadžmenta.
 
Dejan Bibić
 
Dejan Bibić je rođen 1984. u Novom Sadu. 
 
Diplomirao je na Prirodno-matematičkom Fakultetu u Novom Sadu.
 
Zaposlen je u Školi za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih "Sveti Sava".
 
Na ovoj listi je 39. kandidat.
 
Nada Lazić
 
Na 43. mestu liste "Vojvođani" našla se Nada Lazić, bivša odbornica u Skupštini Novog Sada i narodna poslanica u dva mandata.
 
Bila je i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.
 
Lazić je rođena 1950. godine u Zrenjaninu.
 
Tokom godina radila je kao profesorica hemije u dve srednje škole, kao asistentkinja u nauci na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, u kompaniji "Zorka" u Šapcu i 22 godine u JKP "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu, na problemima kvaliteta, tehnologije i zaštite voda.
 
Bila je prva žena potpredsednica LSV.
Jasmina Nikčević
 
Rođena je 1956. godine u Vršcu. Završila je školu za vaspitače, a potom i Pedagošku akadeiju za vaspitače u Novom Sadu.
 
Radila je u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo". Sada je u penziji.
 
Na listi "Vojvođani" je 65.
 
Slobodanka Markov
 
Na 69. mestu je Slobodanka Markov, osnivačica Mesnog odbora LSV Futog, koji je osnovan 1997. godine.
 
Markov je rođena 1977. godine u Novom Sadu.
 
Po zanimanju je master pravnica i klasična filološkinja.
 
Bila je odbornica u Skupštini Novog Sada.
 
Na listi "Vojvođani" su i Slavica Kurtinović (advokatica) iz Kovilja, Saša Pejanović (dipl. menadžer u sportu), Milinka Ožvat (trgovkinja) iz Kisača, Zlatko Urbanek (inkasant) iz Petrovaradina, Mila Kaić (diplomirana ekonomistkinja), Andraš Jenei (hidronautičar), Maja Barat Marković (dipl. tekstilni inženjer), Ištvan Olah (mašinski tehničar), Pavle Grnja (penzioner) iz Kisača, Vladislava Marković (viša referentkinja zaštite životne sredine), Katarina Hajdarović (studentkinja) i Stefan Petrović (diplomirani ekonomista).
  • PeraDetlić

    01.12.2023 15:04
    Na smetliste istorije vas treba poslati. Kao i SPO, Cedinu stranku, radikale i svu ostalu kumovsko-rodbinsku sektu.

    Bye bye
  • Sava

    01.12.2023 14:19
    LSV=SNS
    Samo da prodje i taj 17 Decembar pa da vas nikada vise ne vidimo. Nadam se da do sledecih (gradskih) izbora necete ni postojati. Sve po zasluzi.
  • brus

    01.12.2023 07:48
    vilis
    Gde su naši novci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti