Olenik: SNS kupovinom glasova narušava temelje demokratije u Srbiji

Narodni poslanik iz redova Vojvođana Aleksandar Olenik pozvao je tužioce u Srbiji da prestanu da ćute i da sankcionišu sve one koji su umešani u kupovinu glasova.
Olenik: SNS kupovinom glasova narušava temelje demokratije u Srbiji
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)

On se osvrnuo na priču o kol centru SNS koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, a iz koje se saznalo da se posebno plaća i glas za vladajuću stranku.

Olenik kaže da je nakon ovog saznanja "jasno da Aleksandar Vučić u potpunosti kontroliše tužilaštvo, a da pravosuđe nije nezavisno".
 
"Tužioci ćute, a Krivični zakon je više nego jasan. Ovakvo postupanje je najdirektniji primer kršenja samih temelja demokratije koje vladajuća stranka već godinama praktikuje, i to mora biti sankcionisano na najstroži mogući način", navodi Olenik.
On je istakao da zakon u svom 156. članu, koji reguliše pitanje davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem kaže: "Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine."
 
Olenik je apelovao na savest nosilaca tužilačkih i sudskih funkcija i njihovu privrženost Ustavu i zakonu, te dodao:
 
"Vojvođani žele da žive u demokratskoj Srbiji u kojoj je zakon isti za sve, a ne samo mrtvo slovo na papiru. Verujem da će ovakvu politiku vlasti i masovno kršenje zakona građani Vojvodine i cele Srbije kazniti na izborima 17. decembra", zaključuje Olenik.
  • Aleksandar

    05.12.2023 12:50
    Predlog
    Cenjeni gospodine Olenik, predlažem da sse sa istragom krene več od samog načina prikupljanja potpisa podrške. Npr. baš od Vojvođana. Šta kažete na to? Ili vam je malo prpa...?
  • Radojka

    04.12.2023 19:55
    Vec vidjeno
    Sve sto je predmet ovog clanka je vec vidjeno posle 5.oktobra: i vdv kampanja, pozivanje glasača telefonom, vozanje i sta sve ne. To je Demokratska stranka uvela u politicki zivot ove zemlje tako da nema potrebe da se bilo ko buni, hejtuje u komentarima. A stranacko zaposljavanje? Pa sta se svi pravite ludi : kod Tita nisi mogao da se zaposlis ako nisi clan Saveza komunista...Sta sad tu svi glumatate?
  • Ilija

    04.12.2023 17:22
    Prodajem duše
    SNS kupuje i ucenjuje prodane duše .Doći će đavo na naplatu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.