Novosadska kompozitorka Aleksandra Vrebalov dobitnica prestižne nagrade "Grawemeyer award"

Kompozitorka Aleksandra Vrebalov dobitnica je prestižne nagrade Grawemeyer Award za kompoziciju "Misa supratekst" za ženski hor i gudački kvartet.
Novosadska kompozitorka Aleksandra Vrebalov dobitnica prestižne nagrade "Grawemeyer award"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Aleksandra Vrebalov je profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 
 
Ovu izuzetnu nagradu dodeljuje Univerzitet Luisvil od 1985. godine zahvaljujući fondu koji je osnovao Henry Charles Grawemeyer, industrijalac i preduzetnik.
Nagradu su u prošlosti dobili neki od najboljih svetskih kompozitora kao što su K. Penderecki, V. Lutoslavski, P. Bulez, Đ. Kurtag, Luis Andrisen i drugi.
 
"Kronos kvartet" i hor devojaka iz San Franciska izveli su premijerno 22-minutnu kompoziciju 2018. u San Francisku pod dirigentskom palicom Valeri Sen Agat. U kompoziciji se koriste i zvona, tibetanske činije i muzička testera.
"Misa supratekst nije povezana ni sa jednom religijom, jer kreativna sila koja pokreće ceo život ne mari za kulturu, jezik ili religiju. Reči su izmišljene i nemaju nikakvo značenje. Komad ide dalje od verbalnog narativa kako bi pokazao kako je sav život na našoj planeti međusobno povezan", rekla je Vrebalov.
 
"Muzika Aleksandre Vrebalov potpuno okružuje slušaoca. Njen pobednički komad naglašava univerzalnost ljudskog izraza kroz muziku, zaobilazeći jedan jezik, stil ili tradiciju. Ona spaja različite harmonije, ritmove, stilove i improvizacije, prenoseći svoju posvećenost muzici i jedinstvenosti svih stvari", izjavio je Metju Erc, direktor borda koji dodeljuje muzičke nagrade.
 
 
Aleksandra Vrebalov (53) rođena je u Novom Sadu, a danas živi u Njujorku. Do sada je komponovala više od 90 dela, uključujući orkestarska, kamerna, operska i eksperimentalna dela.
 
Njene kompozicije izvodili su ansambli širom sveta. Samo "Kronos kvartet" je imao 15 premijera od 1997. godine, a više od 25 ustanova, kao što su "Karnegi hol" i Engleski nacionalni balet, naručilo je njen rad.
 
Među priznanjima koja je stekla su i stipendija Čarlsa Ajvsa Američke akademije umetnosti i književnosti i Zlatni grb Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
  • Lale

    05.12.2023 08:42
    Bravo!
    To je muzički Oskar. Aleksandra živi i radi u Novom Sadu. Sve čestitke.
  • Musaši

    05.12.2023 06:55
    Lepo je čuti i ovakve vesti, za promenu.
    Postavlja se pitanje koliko joj je ministarstvo kulture pomoglo u radu...
  • Nikola

    05.12.2023 01:07
    Zasluženo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti