Održana tribina povodom "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama"

Tribina povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama održana je u ponedeljak, 4. decembra u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.
Održana tribina povodom "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama"
Foto: 021.rs
Tribina je organizovana u saradnji sa udruženjem "Asistent", koje je nosilac projekta "Hrabre, snažne, ravnopravne".
Po pravilu, najveći deo svog života, od rođenja do smrti, čovek provede u okviru porodice.
 
Nažalost, partnersko razumevanje i uzajamno poštovanje nisu prisutni u svakoj porodici, pa neretko dolazi do poremećenih odnosa unutar nje. S obzirom na učestalost nasilja u porodici, nastale posledice i stepen ugroženosti žrtava, posebnu pažnju zaslužuje nasilje nad ženama i decom.
Učesnici tribine bili su: prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku i glavna urednica naučnog časopisa "Pravo - teorija i praksa", dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu i Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu.
 
Prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku otvorila je tribinu iznoseći podatke iz zvaničnih istraživanja.
 
"Što se tiče Srbije, navešću podatak da je od početka 2023. godine do danas nasilje u vidu femicida, dakle ubistva doživelo 27 žena i dve devojčice. Femicid je najekstremniji oblik nasilja nad ženama i često se povezuje sa pitanjem nasilja u porodici. Najčešće je učinilac ovog dela zapravo intimni partner žene", navela je ona.
 
Dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda govorio je o istorijatu i fenomenološkim karakteristikama nasilja nad ženama, uzrocima, krivičnopravnom tretmanu i primerima iz prakse. 
 
Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu rekla je da se samo čini da je nasilje poslednjih godina eskaliralo, što nije slučaj, već je podignuta svest o tome donošenjem zakona.
"Čini se nekako da je poslednjih godina eksaliralo nasilje u porodici. Nije eskaliralo! Nasilja je uvek bilo, samo je svest podignuta na jedan viši nivo donošenjem zakona. Banalno rečeno, sada je zatvor pretrpan zatvorenicima zbog nasilja u porodici, a do pre šest ili sedam godina retko ko je zbog nasilja u porodici išao u zatvor. Međutim, iako daje rezultate, ovaj zakon nije savršen", navela je ona.
 
Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu govorila je o tome kako izgleda svedočenje pred sudom kada se prijavi nasilje i dobije se status posebno osetljivog svedoka.
 
Ulaz je bio slobodan, a aktivno učešće na tribini uzeli su studenti i brojni zainteresovani građani koji su postavljali pitanja i delili svoje utiske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti