Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma: Inspekcija započinje kontrolu čajeva

Povučeni čaj od nane iz Hrvatske sadrži sirovinu proizvedenu u novosadskoj kompaniji "Euro herbs", potvrđeno je za Politiku u Ministarstvu poljoprivrede.
Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma: Inspekcija započinje kontrolu čajeva
Foto: Pixabay
Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane objavio je na svojim stranicama da se sa tržišta povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, koja je prethodno bila nabavljena u Srbiji. 
 
Reč je o rinfuznom čaju "menta list" hrvatskog proizvođača "Agristar", a razlog je to što su u čaju pronađeni pirolizidinski alkaloidi, piše Politika.
Rizik za zdravlje može biti ozbiljan, upozorio je sistem za brzo obaveštavanje.
 
"Euro herbs" iz Novog Sada izvezla je čaj od nane "Agristaru", kažu u ministarstvu.
"Čaj je uzorkovan na tržištu Hrvatske i analiziran, laboratorijski je utvrđeno da sadrži kontaminent 'purolizidine', alkaloid, u količini većoj od propisanog maksimuma", kažu nadležni i napominju da proizvod nije distribuiran na tržište Srbije i da ga nema na lageru još od 1. januara ove godine. 
 
Kako se navodi, poljoprivredna inspekcija sprovela je vanrednu kontrolu proizvođača i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, a šira kontrola čajeva se nastavlja.
 
Stručnjaci napominju da je ova vrsta proizvodnje vrlo specifična i rizična zbog mogućih kontaminacija, posebno u nekim oblastima gde se kod biljaka može naći i prisustvo teških metala.
  • Аца

    08.12.2023 14:43
    Ал је лепо бити ...
    Блажено незнање !
  • Užas

    08.12.2023 13:36
    Da nema stranaca koji kontrolišu ono što se kod nas proizvodi ne bi znali da konzumiramo otrove. Čovek da se zapita što radi ta inspekcija koju plaćamo i u čijem interesu radi.
  • NN

    08.12.2023 10:54
    ...
    Ko jos kupuje caj u kesici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.