FOTO Bivši radnici DES-a protestovali ispred Gradske kuće: Već četiri godine traže zaostale zarade

Nekoliko desetina bivših radnika DES-a protestovalo je pred Gradskom kućom tražeći da Novi Sad i Srbija ispune svoje obaveze i isplate zaostale zarade, spoje im staž i drugo.
FOTO Bivši radnici DES-a protestovali ispred Gradske kuće: Već četiri godine traže zaostale zarade
Foto: 021.rs
Oni su se okupili baš na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi ukazali na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli, pošto je lošim rukovođenjem pred gašenjem jedino specijalizovano preduzeće u Novom Sadu za zapošljavanje gluvih i gluvonemih i ostalih kategorija osoba sa invaliditetom.

Radnici su podsetili da je u preduzeću pre deceniju radilo 150 radnika, a sada šest godina otkako su tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obećali subvencionisanje poslova za radnike DES-a, preduzeće postoji skoro samo na papiru sa tek 12 zaposlenih.

Nekadašnja radnica Zorica Stepanov podsetila je da su tada umesto obećanja usledili otkazi za oko 150 radnika sa invaliditetom.
 
"U to vreme smo mesecima dolazili redovno na posao, a nismo primali zarade. Uz podršku Udruženih sindikata Srbije 'Sloga' organizovani smo i protest ispred Gradske kuće u Novom Sadu 2018. godine, gde je zahtevano izmirenje zaostalih zarada i povezivanje radnog staža. Obećano je rešenje, ali se ništa nije desilo. Na kraju je nas oko 110 uzelo otpremnine i otišli smo jer više nije moglo da se čeka", navela je Stepanov.
 
 
Kaže da su, kada su videli da im nije spojen staž i da nema isplate zaostalih plata, pokrenuli tužbe protiv DES-a.
 
"Umesto ispunjenja obaveza, advokatska kancelarija Miloša Vučevića zastupala je preduzeće DES protiv radnika, koji su, ipak, na kraju dobili pravosnažne presude u svoju korist, ali ne i satisfakciju utvrđenu pravosnažnim sudskim presudama. Od 2019. godine mi čekamo da nam se isplate dugovanja na osnovu tužbi, ali ništa se ne dešava, iako smo pisali svim institucijama. U međuvremenu, Grad Novi Sad je, dok je gradonačelnik još bio Vučević, doneo izmenu urbanističkog plana kojim se na mestu DES-a planira zidanje zgrada", dodaje bivša radnica.
 
Prema njenim rečima, mada je i Privredni sud presudio da DES ne može da ode u stečaj jer je u vlasništvu Grada i Republike, i kako je jasno da preduzeće, koje ima sada 12 radnika, teško da može da zaradi za sebe, a kamoli da plati tužbe, oni očekuju da država kao vlasnik izmiri obaveze.
 
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ocenio je da su za situaciju u DES-u i potom neispunjenje obaveza prema radnicima krivi bivši ministar rada Zoran Đorđević i nekadašnji gradonačelnik, a sada predsednik SNS-a i ministar odbrane Miloš Vučević.
 
"DES i slična specijalizovana preduzeća u Srbiji su osnovana od strane države ne da bi bila profitabilna, nego da bi pomogla ljudima sa invaliditetom koji su zaposleni da se socijalizuju i omoguće im prihode za njih i njihove porodice. U ovom slučaju se to nije desilo, oni su zatvorili fabriku i 150 ljudi poslali na ulicu, a firmu ostavili u takvom stanju da i pored sudske presude ne može da se naplate potraživanja radnika. Grad i Republika, koji su vlasnici DES-a, treba da preuzmu dugove i da radnicima isplate šta im sleduje", naveo je Veselinović.
 
On je dodao da će i dalje raditi na tome da se reši pitanje DES-a i njegovih radnika, bilo da im se isplate dugovanja, da ih ponovo zaposle ili da dobiju dobre otpremnine, ali da bi najbolje rešenje bilo da se svi vrate u DES da rade, a ne da se na mestu preduzeća zida stambeno-poslovni centar.
  • Voja

    11.12.2023 12:05
    Propalo
    Posle 4 godine sigurno više neće videti dinara.Sve što se ne desi prve godine je završena priča.
  • Ћирко

    11.12.2023 11:59
    Е сад разлика постоји пошто ови људи глуво- неми немају инвалидност,ја сам обострано наглув преко 75% и струка ми неда инвалидност
  • Milan

    11.12.2023 11:04
    Uneto je u zakon da sve velike kompanije moraju da zaposle određen procenat osoba sa invaliditetom. Ukoliko to ne urade penali su veći nego plata sa doprinosima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti