NNŠ podnela prijavu REM-u zbog sadržaja na Pinku: Gosti pred devojčicom o "morbidnim detaljima"...

Novosadska novinarska škola podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije zbog sadržaja emitovanog na Televiziji Pink 8. decembra ove godine, u emisiji "Novo jutro".
NNŠ podnela prijavu REM-u zbog sadržaja na Pinku: Gosti pred devojčicom o "morbidnim detaljima"...
Foto: 021.rs
Voditeljka programa Jovana Jeremić dovela je u studio svoju petogodišnju ćerku, pred kojom su gosti (Braca Zdravković i Nenad Šipka) govorili o detaljima dvostrukog ubistva u Severnoj Makedoniji, gde je jedna od žrtava bila i četrnaestogodišnja devojčica.
 
Gosti su, između ostalog, govorili o "morbidnim detaljima", "motivima ubistva", "overavanju od narkotika", "skidanju skalpa", "lokaciji leša" i "pucanju u mrtvo telo", uz poziv osumnjičenom da "izvrši samoubistvo", prenosi NNŠ.
Govoreći o ovoj temi, jedan od gostiju služio se i opscenom leksikom ("Palčo i njegova ekipa jebivetara, da izvini ovo dete, i svi gledaoci, i sva deca koja prate jutarnji program").
 
Voditeljka je svojim pitanjima ohrabrivala iznošenje spekulacija i senzacionalističkih detalja. Ona je, između ostalog, uputila pitanje gostima da li je devojčica "ubijena tako što je ugušena u gepeku ili prostrelnom ranom u grudi", a potom je iznosila nagađanja o mogućim motivima i pozadini dvostrukog ubistva.
"Ovim sadržajem očigledno su prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima (2023), posebno članovi 64 i 66. Prema članu 64, pružalac medijske usluge dužan je da preduzme sve neophodne mere kako bi programski sadržaj bio u skladu sa fizičkim, mentalnim i moralnim razvojem maloletnika. Voditeljka i gosti zanemarili su prisustvo maloletne devojčice u studiju, ali i maloletne gledaoce ovog TV sadržaja", navodi NNŠ.
 
Takođe, kako dodaju, član 66 ističe da saglasnost zakonskog zastupnika maloletnika ne isključuje odgovornost pružaoca medijske usluge za objavljeni programski sadržaj. U ovom slučaju, iako je voditeljka u studio dovela svoju ćerku, to ni nju, ni emitera ne lišava odgovornosti za odabir teme i pristup temi o kojoj se govori pred detetom.
 
"Naposletku, ovakav koncept razgovora predstavlja neprimereno mešanje privatnog i javnog u programu uživo. Prizor voditeljke s detetom u krilu, pri čemu dete šminka voditeljku dok ona govori o detaljima ubistava, omalovažavajući je i prema žrtvama o kojima se govori", dodaju u NNŠ.
 
Novosadska novinarska škola se nada da će REM preduzeti odgovarajuće korake kako bi se ovakvo ponašanje sankcionisalo. Kako kažu, prigovor su podneli u uverenju da ovakvi slučajevi ne bi smeli da se ponavljaju, kao i da je neophodno preduzeti sve mere zaštite prava maloletnika u kontekstu Zakona o elektronskim medijima, bilo da je reč o maloletnim učesnicima ili gledaocima programa.
  • B

    13.12.2023 11:24
    smesno
    Vecina medija zivi od neke vrste nekrofilije i velicanja izopacenosti i nasilja.
    Npr.na portalu TV-a sa nacionalnom frekvencijom svaki dan ima po jedan tekst Uciteljica otvorila Only Fans i zaradjuje mnogo vise nego pre.
    A o zlocinima Belivukove ekipe su pravili serije reportaza.
    Sve to direktno utice na mentalno zdravlje populacije i na definisanje kriterijuma prihvatljivog ponasanja.
    A poruka je porazavajuca.
    Bolje biti prostitutka i diler i ubica nego posten covek.
  • Podbarac

    13.12.2023 09:18
    Samo da pitam
    Sta je sa Centrom za socijalni rad? Posto ovakav cin bi trebao da ih interesuje!
  • bubu

    13.12.2023 09:12
    pitanje
    Zanimaju me svi ovi tajni like-ovi na ovakvu vrstu događaju. Ko ste vi ljudi što podržavate ovakve situacije i dotičnu "voditeljku"? Zašto ne napišete neki argumentovan stav prema ovakom nezrelom i glupavom tv programu? Ajde ubedite me da je to prava stvar, da to tako treba. Da li je iko od vas ko podržava sav ovaj nagori mulj naše estrade možda doktor nauka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti