Koje su nepravilnosti moguće tokom izbornog dana i kome da ih prijavite?

Parlamentarni, pokrajinski i neki lokalni izbori održavaju se u nedelju, 17. decembra. S obzirom na to da se ovaj dan bliži, bitno je znati i koja su pravila tokom procesa glasanja.
Koje su nepravilnosti moguće tokom izbornog dana i kome da ih prijavite?
Foto: 021.rs
Ono što je bitno jeste i sprečavanje bilo kakvih nepravilnosti koje se mogu dogoditi tokom izbornog dana. Međutim, da bismo znali kakve su nepravilnosti, treba prvo da znamo kako bi ovaj dan trebalo da izgleda.
 
Novosađani koji budu glasali će na samom izbornom mestu dobiti dva glasačka lista - jedan za parlamentarne izbore, koji će biti svetlo narandžaste boje, i jedan za izbor poslanika Skupštine AP Vojvodine, koji će biti sive boje.
Na glasačko mesto treba poneti ličnu kartu ili pasoš, kao formu identifikacije. Tu dolazimo do prve tačke, a to je da se može glasati bez obzira na to da li ste poneli jedan ili drugi dokument.
 
Građani mogu da glasaju i ako im na adresu nije stigao poziv za izbore - ovaj poziv služi samo za lakše pronalaženje birača u biračkom spisku. Svoje biračko mesto možete da proverite na sajtu upit.birackispisak.gov.rs.
Kako treba da teče proces glasanja i koje su moguće nepravilnosti?
 
Biračko mesto organizuje se po principu "jednosmerne ulice", sa preciznim redosledom prikazanim na ilustraciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).
 
 
Dolaskom prvog birača se utvrđuje ispravnost glasačke kutije. Kada prvi glasač uđe na biračko mesto i dobije glasački listić, on ne ide odmah iza paravana da glasa, nego zajedno sa biračkim odborom odlazi do glasačke kutije kako bi zajedno proverili da li je kutija ispravna. Ako je sve u redu, popunjava se Kontrolni list na kome se potpisuju prvi glasač i bar jedan član biračkog odbora.
 
Kontolni list se ubacuje u glasačku kutiju, koja se potom zatvara poklopcem i pečati voskom i nalepnicama za pečaćenje glasačke kutije, a prvi glasač tek onda odlazi do paravana gde glasa.
 
Nepravilnosti se mogu ogledati u tome da se nekim biračima dozvoljava glasanje i bez ličnih dokumenata, odnosno na osnovu poznanstva, ali i kada su dokumenta istekla, u kom slučaju bi osoba mogla da glasa uz potvrdu od MUP-a da je podnet zahtev za izdavanje novog ličnog dokumenta.
 
Birač sam mora da se potpiše ispod svog imena ili, ako ne može, to treba da uradi njegov pomagač koji je došao sa njim na glasanje. Članovi biračkog odbora to nikako ne smeju da urade.
 
Na kraju biračkog spiska obično se nalaze neke naknadne promene, u kojima se najčešće nalaze podaci birača koji su kasnije uvedeni u birački spisak. Naknadno upisivanje od strane biračkog odbora je zabranjeno.
 
Takođe je moguće da je, kada je reč o glasanju na više nivoa, birač bude upisan samo u izvod iz biračkog spiska za glasanje na parlamentarnim izborima, a ne i u izvodu za glasanje na lokalnim ili parlamentarnim, i obrnuto. U ovom slučaju se može glasati samo na onom nivou na kom je osoba upisana u izvodu iz biračkog spiska.
 
Glasanje umesto nekoga, najčešće člana porodice, apsolutno je zabranjeno, a ukoliko glasač nije u stanju da samostalnog glasa umesto njega moće da glasa samo njegov pomagač.
 
Dodatno, zabranjeno je i vođenje paralelne evidencije o identitetu glasača kroz beleženje ličnih podataka glasača van biračkog spiska, glasno izgovaranje imena glasača ili rednog broja u biračkom spisku.
 
Lanac izborne prevare, poznatiji kao "bugarski voz", pojava je u kojoj prvi učesnik-glasač ne ubaci glasački listić u kutiju, nego ga iznosi izvan biračkog mesta. Taj "popunjen" listić sledeći učesnik u prevari iskoristi za glasanje, a napolje iznosi novi "blanko" listić i tako unedogled.
 
Ako član biračkog odbora primeti unapred popunjene glasačke listiće, dužan je da obavesti ostale članove biračkog odbora, a ukoliko se ne reaguje na tu pojavu, član biračkog odbora koji je skretao pažnju treba da upiše primedbu u zapisnik.
 
Zabranjeno je prisustvo trećih lica na biračkom mestu koje na neki način utiču na glasanje, kao i pretnje i pritisci prema glasačima ili članovima biračkog odbora.
 
Isto tako, zabranjeno je i isticanje propagandnog materijala na biračkom mestu, zabranjeno je snimanje i fotografisanje na biračkom mestu. Takođe i uništavanje i krađa izbornog materijala kao što su glasačka kutija, zapisnici, izvod iz biračkog spiska.
 
Ako član biračkog odbora primetu neku od zabranjenih aktivnosti, dužan je da upozori ostale članove i da zahteva reakciju biračkog odbora. U slučaju da se neka od zabranjenih aktivnosti ponovi, član biračkog odbora treba da upiše primedbu u zapisnik.
 
Prekid glasanja može se desiti ukoliko dođe do većeg incidenta i to dok se ne stvore uslovi za nastavak.
 
Biračko mesto se zatvara u 20 časova i svi birači koji su u to vreme prisutni na biračkom mestu mogu da glasaju, kao i oni koji su se u tom momentu našli ispred biračkog mesta.
 
Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, poznatije kao "kupovina glasova", krivično je delo koje se tereti po službenoj dužnosti.
Kome prijaviti nepravilnosti?
 
Dakle, nepravilnosti koje su tokom izbornog dana podrazumevaju: narušavanje tajnosti glasanja birača, vođenje paralelne evidencije birača, kupovina glasova, glasanje bez dokumenata, glasanje bez prethodne provere UV lampom, ukoliko je birač upisan da je već glasao, ukoliko nije mu dozvoljeno da glasa, a on tvrdi da je upisan u birački spisak.
 
Ono što je moguća nepravilnost jeste i dolazak do fizičkog incidenta, kao i do prisustva neovlašćenog lica na biračkom mestu, "bugarski voz", odnosno unapred popunjeni listići za glasanje, pritisci na birače i članove odbora, snimanje na biračkom mestu, deljenje propagandnog materijala na biračkom mestu.
 
U slučaju da birač primeti neke od navedenih nepravilnosti na biračkom mestu, a ne tiču se direktno njega, prigovor koji podnese neće se razmatrati.
 
U tom slučaju, birači nepravilnosti mogu da prijave policiji i tužilaštvu, ili da o tome obaveste Posmatračku misiju Crte na broj 063/591-585 i dobiju savet kako da postupaju. 
 
Nepravilnosti u kampanji, kao i kupovinu  glasova možete prijaviti i Posmatračkoj misiji Crte na ovom LINKU, kao i na mejl prijavi@crta.rs.
  • Mile

    17.12.2023 20:45
    Mogu li da tražim poništenje izbora, samo sam dobio listić za izbor poslanika.
  • DEDA TRAJKO

    17.12.2023 12:46
    SREJ
    Sprej kojim se prska kažiprst desne ruke nema atest nadležne institucije za javno zdravlje, tj bar nema fotokopije istog uverenja da nije štetan po zdravlje!!! To uverenje trebalo bi dastoji na svakom glasačkom mestu.
  • Khm

    15.12.2023 23:17
    Koja je poenta pecacenja kutije na birackom mestu? To znaci da je pecat tamo i da moze da se pecatira ponovo ako “neko otvori kutiju”

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.