Tamara Todorović i Danica Đokić dobitnice nagrade "Marina Kovačev", Zlatni Pinokio Informeru

Novinarke Tamara Todorović (Južne vesti) i Danica Đokić (Cenzolovka) dobitnice su Godišnje nagrade "Marina Kovačev" koje je Novosadska novinarska škola (NNŠ) dodelila na svojoj godišnjoj svečanosti.
Tamari Todorović dodeljena je nagrada u kategoriji istraživačkog novinarstva, a Danici Đokić u kategoriji dnevnog novinarstva. 
 
Sanji Đorđević (Storyteller) uručena je pohvalnica za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina i promovisanje javnog interesa u 2023. godini.
 
Tamara Todorović, novinarka Južnih vesti i dobitnica nagrade u kategoriji istraživačkog novinarstva, rekla je da joj je nagrada podsticaj i glas da treba da nastavi da se bavi novinarstvom, te da ne treba da zaboravimo koliko važnu stvar novinari rade za društvo i to u uslovimam kada su novinari targetirani, ucenjeni i pod stalnim pritiscima.
Dobitnica u kategoriji dnevnog novinarstva Danica Đokić istakla je da joj je drago što je Novosadska novinarska škola prepoznala važnost tema kojima se bavila ove godine, posebno ističući temu nasilja u medijima.
 
“Tema nasilja u medijima je pokazala i široj javnosti atmosferu u kojoj mladi novinari prave prve profesionalne korake. Ova nagrada mi zato posebno znači jer pokazuje da neko i dalje neko neguje profesionalan i etičan rad”, rekla je ova novinarka Cenzolovke.
 
Sanja Đorđević, koja je pohvaljena za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina, istakla je da uručena pohvalnica nije samo njena već da pripada celoj redakciji, navodeći pritom i da time što je Storyteller jedan od dva portala u Srbiji koji piše na jeziku manjine i na jeziku većine, pokazuje da različiti narodi nastoje da žive ne jedni pored drugih već jedni sa drugima.
O dobitnicima nagrade odlučila je Komisija koju su činili prošlogodišnja dobitnica nagrade Teodora Ćurčić (CINS), novinar Branislav Šovljanski (N1), prof. Siniša Isakov, predstavnica Fondacije "Marina Kovačev" Svetlana Bošković i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole prof. dr Dubravka Valić Nedeljković.
 
NNŠ od 2001. godine dodeljuje godišnju nagradu najboljim mladim novinarima do 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. godine ova nagrada nosi ime "Marina Kovačev" u znak sećanja na mladu novinarku i aktivistkinju.
 
Zlatni Pinokio Informeru
 
Ove godine zlatni Pinokio pripao je Informeru, srebrni Nultoj tački, a bronzani Srpskom telegrafu. Pinokija su dobili oni mediji koji su, prema evidenciji Fake News Tragača, tokom prethodnih godinu dana najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje.
 
“U prethodne tri-četiri godine smo na dnevnom nivou lovili previše dezinformacija, a rekao bih da u poslednje vreme imamo puno medija koji nekom kombinacijom baljezganja i distorzijom podataka objave nešto što je manipulativno ali se trude da to urade tako da ne možemo da ih upecamo. Ali, mi ipak uspevamo da ih ulovimo", rekao je Stefan Janjić, urednik Fake News Tragača.
 
Podsećamo da su Informer i Srpski telegraf i prethodnih godina bili dobitnici Pinokija, dok se medij Nulta tačka prvi put našao na ovoj listi. Naime, Informer je dva puta osvojio zlatnog Pinokija i tri puta srebrnog, dok je Srpski telegraf u 2022. godini bio dobitnik bronzanog Pinokija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.