"Novosadska toplana" ulaže u smanjenje zagađenja iz postrojenja "Zapad"

Novosadska Toplana uložiće 86 miliona dinara u smanjenje zagađenja toplane "Zapad".
"Novosadska toplana" ulaže u smanjenje zagađenja iz postrojenja "Zapad"
Foto: 021.rs
Planirano je da se u narednom periodu uradi rekonstrukcija jednog od kotlova kako bi se značajno smanjila emisija azot-monoksida i azot-dioksida koji se pušta u vazduh.
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, neophodna je rekonstrukcija kotla K5 u toplani "Zapad" zbog dotrajalosti opreme na sistemu sagorevanja, kao i potrebe za obezbeđivanjem alternativnog goriva.
Novosadska Toplana kaže da će, osim smanjenja štetne emisije gasova, rekonstrukcija omogućiti sigurniji i stabilniji rad kotla.
 
"Potrebno je izvršiti rekonstrukciju kotla VKLM 50 interne oznake K5 kako bi se sadašnji parametri emisije NOx, koji su iznad dozvoljenih granica, smanjili, tj. da se svedu u granice propisane Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh i da se omogući rad kotla na lako lož ulje. Prosečna koncentracija NOx u dimnim gasovima na K5 TO Zapad trenutno iznosi oko 150 mg/mN3, što je iznad dozvoljene vrednosti od 100 mg/mN3. Smanjenje emisije NOx izvešće se zamjenom oba gasna gorionika kotla kombinovanim gorionicima 'Ultra Low NOx'" navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
 
Prema specifikaciji, nakon rekonstrukcije očekuje se da koncentracija azot-monoksida i azot-dioksida prilikom rada na prirodni gas bude 80 mg/mN3, što je skoro upola manje nego sada i ispod zakonom propisane granice.
Javna nabavka obuhvata izradu tehničke dokumentacije, nabavku opreme, materijala, izradu, montažu, povezivanje kotla na postojeću instalaciju za lako lož ulje, puštanje u pogon i ispitivanje u cilju dokazivanja projektovanih parametara rekonstruisanog kotla K5 po sistemu "ključ u ruke".
 
Procenjeno je da će radovi na rekonstrukciji trajati do godinu dana.
 
Rok za dostavljanje ponuda na tenderu Novosadske toplane je 26. januar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti