Vrh plavnog talasa stigao do Novog Sada: Ovo je prognoza vodostaja za naredne dane

U Novi Sad će u toku dana ili večeri stići vrh plavnog talasa Dunava, a vodostaj bi trebalo da bude oko 576 centimetara.
Vrh plavnog talasa stigao do Novog Sada: Ovo je prognoza vodostaja za naredne dane
Foto: 021.rs
Ovaj vodostaj neće ugroziti Novi Sad i druga naselja, čak neće dostići ni kotu vanredne odbrane od poplava koja je na sedam metara.
 
Reka je ušla u delove Šodroša, Ribarskog ostrva i Kamenjara, kao i na Štrand i donji nivo Keja. Ovo spada u redovnu situaciju, jer se radi o koritu Dunava i ne uvodi se vanredna odbrana dokle god je voda pre nasipa. 
Kako se vidi iz najnovijih izveštaja Hidrometeorološkog zavoda i JVP "Vode Vojvodine", vodostaj je kod Novog Sada u sredu porastao u odnosu na dan ranije za oko 15 cm i jutros je bio 572 cm, a danas bi trebalo da dobije još do pet centimetra, nakon čega sledi pad. Ovaj vodostaj je za oko pola metra niži od prognoziranog početkom prošle nedelje, kada je primećen rast Dunava u Mađarskoj i uzvodno.
 
U Mađarskoj je vodostaj već opao ispod redovne odbrane od poplava, odnosno za oko metar i po, tako da se ovakav pad Dunava očekuje i u delu kroz Vojvodinu početkom naredne nedelje.
 
Redovna odbrana od poplava, koja se proglašava na četiri i po metra vodostaja Dunava, traje od prošlog ponedeljka, a kod Novog Sada se brani preko 11 km obale kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, kao i nekoliko kilometara uz kanal DTD.
 
Prema podacima vodoprivrednog preduzeća Šajkaška, kod Novog Sada nema negativnih pojava, i ustave su zatvorene još prošle nedelje.
 
Zatvorene su ustave "Rutavica" i "Sonja Marinković" u Kovilju, "Prud", "Sadovi" i "Vojna bolnica" u Petrovaradinu, "Dunavska" i "Akvarijum" u Sremskoj Kamenici, kao i "Begeč" i "Vizić" u Begeču, "Dunavska", "Šimandra" i "Boško Buha" u Futogu i ustava "Telep".
 
"Na ustavi 'Šimandra' registrovano je manje curenje na zatvaraču ustave koje se pojačano prati. Obezbeđene su mobilne pumpe za eventualno prepumpavanje vode iz lateralnog kanala u Dunav. Na ustavama 'Begeč' i 'Vizić' registrovano je curenje na zatvaračima koji propuštaju manju količinu vode. Svi gore navedeni lokaliteti se pojačano osmatraju i prate. Na ustavi 'Sadovi' registrovana su curenja kroz telo ustave, povremeno se uključuje električna potapajuća pumpa radi održavanja nivoa vode u dovodnom kanalu iz Sadova. U Kovilju kod ustave 'Rutavica' dovodni kanal je pun vode, i u toku utorka rađeno je prepumpavanje vode iz kanala preko nasipa u Dunav. Vodostaj u kanalu je oboren za 30 cm. Takođe, urađeno je dodatno nadvišenje ustave gredama i džakovima punjenim peskom", stoji u današnjem izveštaju "Voda Vojvodine" o stanju na nasipima u blizini Novog Sada.
 
U celoj Vojvodini trenutno "Vode Vojvodine" sprovode redovnu odbranu od poplava na 232 kilometra Dunava, 94 kilometra Tise, 12 kilometra Begeja i 42 kilometra kanala DTD.
  • miodrag pavlovic

    06.01.2024 12:35
    titel dolma
    Kada ce neko iz Vojvodina suma ili Sakaske doci u Titel da vide na sta lici dolma od spomenika do Titelskog mosta,to je oko 1km duzine ....To je javasluk pravi ....odvija se saobracaj po nasipu iako je zabranjen ali....???...Na nekoliko mesta prosto su napravili put preko nasipa ....totalna nebriga!!!!!!
  • Lala 53

    04.01.2024 08:36
    Dunav
    U 07h Dunav kod Novog sada je 579cm.
  • Jovana

    04.01.2024 05:51
    Soko
    A kako stoji pruga kod Sr Karlovaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti