Grad planira rušenje porodičnih kuća kod Najlona, pijaca će raditi svaki dan

Gradski urbanisti planiraju rušenje niza porodičnih kuća u Ulici dr Jovana Andrejevića, u blizini Najlon pijace. Iako se ovakvo rešenje stavlja u plan, pitanje je da li će i kada biti realizovano.
Grad planira rušenje porodičnih kuća kod Najlona, pijaca će raditi svaki dan
Foto: 021.rs
Grad Novi Sad je na javni uvid stavio plan regulacije Najlon pijace kojim bi se omogućilo da ova tržnica radi svih sedam dana u nedelji.

Nacrt plana predviđa da se prostor preraspodeli, kao i da se sagrade objekti koji bi imali trgovinske, ugostiteljske i administrativne sadržaje.

Plan detaljne regulacije Najlon pijace pokriva površinu od 14,4 hektara između Temerinskog puta, Primorske, Sentandrejskog puta i Jovana Andrejevića.
Pijaca sa auto-placem trenutno zauzima sedam hektara, a ostatak čine Regionalni poštansko-logistički centar i uglavnom porodične kuće.
 
Prema svim dosadašnjim urbanističkim planovima grada, ovaj prostor je bio namenjen potrebama Najlon pijace i Poštanskog centra, odnosno njihovom proširenju, i tako će biti i ubuduće.
Osnovne smernice plana koji je na javnom uvidu predviđaju da nestanu stambeni objekti uz Dr Jovana Andrejevića i da se tu izgrade poslovni objekti do dva sprata maksimum, da se obavi preuređenje većeg dela Najlon pijace i da se u delu pijace na uglu Temerinske i Dr Jovana Andrejevića sagrade jednospratnice namenjene trgovini, ugostiteljstvu i sličnim sadržajima, kao i da Poštanski centar dobije dodatni objekat.
 
Takođe, u Dr Jovana Andrejevića se planira višespratna garaža sa ukupno četiri etaže. 
 
Najveća novina u planu se odnosi na ukidanje dela sa porodičnim kućama. Na mestu porodičnih kuća izgradili bi se objekti do dva sprata i bili bi namenjeni trgovini, ugostiteljstvu, proizvodnji i uslužnom zanatstvu. Ovaj deo će zauzeti 1,3 hektara. Deo ovih kuća već se nalazi u vlasništvu Novog Sada.
 
Kako navode urbanisti, novi plan se radi zbog novih potreba korisnika prostora.
 
Kada je u pitanju protor koji koristi "Pošta Srbije", planira se gradnja dodatnog objekta maksimalne visine do 12 metara, koji bi bio u funkciji proširenja poštanske tehnologije. Ostavlja se mogućnost da se u slučaju potrebe dogradi objekat radionice za jedan sprat. Ovaj kompleks će zauzimati 3,18 hektara, kao i do sada.
 
 
Najlon pijaca će imati površinu nešto veću od sedam hektara. Urbanisti ukazuju na to da se plan donosi kako bi se omogućio rad pijace tokom cele sedmice, a ne samo vikendom. 
 
U nacrtu se kaže da se kompleks Najlon pijace planira tako da pijaca zadrži svoj današnji karakter što se tiče prodajnih artikala, ali i da se proširi i osavremeni.
 
"Planira se proširenje Najlon pijace južno od sadašnje pijace na porodično stanovanje uz Jovana Andrejevića, na parcelu nekadašnje garaže 'Putnik', kao i na parking prostor koji se nalazi zapadno od sadašnje pijace. Parkiranje za potrebe pijace rešeno je planiranjem garaže uz Jovana Andrejevića, spratnosti Su+P+2 i na otvorenim parking prostorima uz Temerinski put, Primorsku i Dr Jovana Andrejevića. Kompleks Najlon pijace planira se tako da se svi sadržaji nađu u ogradi pijace i da se prema Temerinskom putu formira centralni ulaz u pijacu koji će biti naglašen planiranim poslovnim objektima', navodi se u planu.
 
Veći deo objekata uz Jovana Andrejevića, neposredno pre Temerinskog puta, kao što je zgrada Mesne zajednice "Vidovdansko naselje", biće srušen i zamenjen jednospratnicama za trgovinu, ugostiteljstvo, administraciju... 
 
Postojeća hladnjača i prizemni ugostiteljsko-komercijalni objekat se zadržavaju uz moguću rekonstrukciju. U tom delu će ostati plato za prodaju automobila sa kapacitetom od 400 parking mesta.
 
Veći deo Najlon pijace će zadržati svoj sadašnji izgled, ali se planira preraspodela prodajnog prostora, odnosno određivanja gde se koja roba prodaje, gde će biti skladišta i magacini, uz natkrivanje otvorenih prostora. 
 
Kada će se šta realizovati, zavisi od ulaganja Grada Novog Sada, odnosno "Tržnice" koja upravlja ovim prostorom.
Ostatak prostora koji pokriva ovaj Plan detaljne regulacije od skoro tri hektara biće saobraćajnice i garaža.
 
Zelene površine nisu predviđene na ovom prostoru od 14,4 hektara, sem što ima preporuka korisnicima prostora u ovom bloku da ih planiraju u okviru svojih površina, na primer sadnjom na placu za automobile, a predlaže se i da prave "krovne vrtove".
 
Nacrt plana detaljne regulacije Najlon pijace se može pogledati u Mesnoj zajednici "Vidovdansko naselje" (Jovana Andrejevića 2a), i JP "Urbanizam" (Bulevar cara Lazara 3).
 
Nacrt plana može se pogledati i na sajtovima Grada Novog Sada, odnosno "Urbanizma".
 
Pismene primedbe i sugestije na plan šalju se Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida, 24. januara.
 
Javna sednica Komisije za planove, koja će razmatrati pristigle primedbe, biće održana 8. februara, u Plavoj sali Skupštine grada, u 9 časova.
  • Petar

    18.01.2024 19:22
    kvantaš
    Odlična je ideja u nečijem komentaru da se Kvantaš preseli na mesto auto placa koji već godinama zvrji prazan....
  • I ja

    11.01.2024 10:00
    I ja
    bi pristao da me neko otera sa “vekovnog” ognjišta ako valjano plati! Pa nek gradi sta oce!
  • Luka

    11.01.2024 00:00
    Kvantaš
    Tu premestiti Kvantaš, smanjiti prostor za prodaju automobila jer to više nema funkciju, automobile na pijaci više ne kupuje niko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti