Bravo i SSP: SNS pokreće "Novi Sad na vodi" pre pada na lokalnim izborima

Građanski pokret Bravo upozorava da Srpska napredna stranka pokušava da pokrene projekat "Novi Sad na vodi" pre nego što se suoči sa padom na predstojećim lokalnim izborima.
Bravo i SSP: SNS pokreće "Novi Sad na vodi" pre pada na lokalnim izborima
Foto: 021.rs
Reagujući na stavljanje na ranu javnu raspravu urbanističkog plana prostora Brodogradilišta sa delom Ribarskog ostrva, ovaj pokret podseća da je skoro godinu dana prošlo otkako su pripadnici policije kordonima izbacili građane sa tog dela Šodroša gde su protestovali protiv seče drveća.
 
Navode da je konceptualni plan stavljen pred javnost šest meseci nakon što je kompanija "Galens" predložila njegovu izradu. 
Dodaju da ovaj dokument daje pravni osnov za početak gradnje i ostvarivanje kontroverznog projekta "Novi Sad na vodi", uprkos protivljenju javnosti.
 
"Ukoliko projekat uđe u fazu realizacije, Novosađanima će biti oduzeta jedna od poslednjih zelenih oaza, a biće ugrožena i odbrana od poplava. Posebno zabrinjava što se kompanija 'Galens' ističe kao predlagač plana, iako je vlasnik samo manjeg dela od 22 hektara prostora obuhvaćenog planom, dok ostatak pripada Gradu Novom Sadu ili drugim državnim organima, odnosno građanima koji su već jasno izrazili svoje negodovanje zbog pretvaranja obale Dunava u ekskluzivno naselje za bogatu klijentelu sa soliterima od po 20 spratova," poručuju u Bravo.
Oni su dodali i da vlast u planu predviđa pretvaranje nekada zelenog i pošumljenog dela Ribarskog ostrva u parking prostor i da je to u suprotnosti sa ranijim tvrdnjama da se drveće na Šodrošu seče isključivo zbog izgradnje privremenog mosta i da će nakon toga područje ponovo biti "ozelenjeno".
 
"Stručna javnost više puta je upozorila da će ova promena ugroziti odbranu Novog Sada od poplava i omogućiti investitorima da dođu do više stotina hektara građevinskog zemljišta. Umesto da Šodroš, Ribarsko ostrvo i okolno područje budu otvoreni za sve Novosađane, sada će postati zatvoren deo grada", dodaje se u saopštenju.
 
Iz Stranke slobode i pravde se pitaju šta Novosađani imaju od toga što se planira izgradnja objekata od 14 do 20 spratova.
 
"Samo dug prema 'Galensu', budući da će sve pripremne radove izmeštanja nasipa po svemu sudeći finansirati Grad, dok će ova privatna kompanija od nekretnina inkasirati stotine miliona evra. Nećemo vam dozvoliti da nam potopite grad! Novosađani, ovo više nije samo pitanje opstanka šume i jedne od poslednjih zelenih gradskih oaza, već opasnost od potencijalne katastrofe za ceo grad, a posebno u svetlu klimatskih promena čiji se ekstremni efekti ispoljavaju sve intenzinvnije. Prva odluka nove slobodne gradske vlasti biće ukidanje ovog kriminalnog projekta", poručuju u SSP-u.
Uz poziv vlastima da odustanu od donošenja ovog plana, oni su pozvali i građane da pošalju prigovore Upravi za urbanizam na mejl adresu planiranje@uprava.novisad.rs, ili pismeno, na adresu Školska 3.
 
Građanski pokret Bravo je poručio i da ukoliko lokalna napredna vlast ne prekine s ovim planom, da će nakon izbora i pobede preduzeti korake kako bi zaustavili dalju realizaciju projekta.
  • Vladan

    20.01.2024 17:58
    @Patetična manjina

    Ništa smešnije nego kad se vi patetična manjina svađate jedni s drugima, za 50 godina ova umobolna ideja neće biti ni sećanje.
  • Patetična manjina

    20.01.2024 15:07
    @Bane
    Ništa mi nije draže nego kad me umišljeni novosadisti zbog mog mišljenja koje se razlikuje od njegovog nazivaju patetičnom manjinom. Pozdrav od pripadnika patetične manjine rošenog u Betaniji i 50 godina doživeo seleći se samo sa jednog na drugi liman. Koliko su meni pričali ovaj za mene najlepši i svakako najbolji deo grada je napravljen na močvarnom zemljištu staništu čaplji, roda riba i komaraca. Za 50 godina neko će biti "stari novosađanin" koji će 50 god điveti u delu NS koji će se zvati NS na vodi.
  • Bojan

    20.01.2024 12:29
    @Bane

    A po čemu si zaključio da gotovo svi stanovnici grada podržavaju ovaj projekat kad njegovi tvorci imaju patetičnu manjinu u gradu? Biće da ste vi stanovnici okolnih sela ljubomorni na nas pa pokušavate da nametnete nešto svoje u našoj kući...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti