FOTO: Antifašisti odali počast ubijenima u Novosadskoj raciji

Novosadski antifašisti večeras su odali počast ubijenima u Novosadskoj raciji.
FOTO: Antifašisti odali počast ubijenima u Novosadskoj raciji
Foto: 021.rs
Oko stotinu okupljenih kod spomenika "Porodica" na Keju u tišini su odali počast žrtvama.
 
Na spomenik su položili dva venca, uz minut ćutanja.
Sad je već uobičajeno da antifašisti odaju počast žrtvama Racije dan pre predstavnika lokalne vlasti i crkve.
 
 
"To zlo koje je naše sugrađane tako surovo pobilo pre 82 godine nije neka neartikuisana, s neba pala, sila. To zlo ima ljudsko obličje nastalo dugogodišnjim brižljivim negovanjem mržnje i straha prema drugome i drugačijem, zasnovano na nepatvorenim lažima, zavaravanjima i medijskim manipulacijama, podsticano neznanjem, vođeno autoritarnom rukom pohlepnih moćnika. Tom principu ljudskog delovanja moramo se suprotavljati uvek i svuda da bi bolja budućnost bila moguća. Naša oruđa u borbi za slobodu su solidarnost, znanje i razumevanje, hrabrost i odgovornost kao i ljubav", poručuju iz "Antifašističkog fronta".
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji.
 
Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno preko 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija.
 
Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.
  • Nevena

    23.01.2024 22:43
    SFSN!
  • Miko

    23.01.2024 00:26
    Slava im.
  • Vladan LJ

    22.01.2024 23:29
    Hvala
    Sada za Beograd gsup bih pokusaji stazi srs deo pretnje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti