Obeležava se godišnjica Novosadske racije: Pomeni kod spomenika "Porodica", pa kod Štranda

Godišnjica Novosadske racije biće obeležena danas u podne na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".
Obeležava se godišnjica Novosadske racije: Pomeni kod spomenika "Porodica", pa kod Štranda
Foto: 021.rs
Pomen će održati episkop bački Irinej i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a nešto kasnije pomen će biti i kod glavnog ulaza Štranda. 
 
Od 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu biće izvedena predstava "Nekršteni dani" učenika i profesora Gimnazije "Laza Kostić", na koju je ulaz slobodan. 
Takođe, zbog pomena će biti izmenjen režim saobraćaja, o čemu više OVDE.
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji. Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno preko 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
 
Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.
  • pajo patak

    23.01.2024 13:57
    @iguman
    slično, ali nažalost mnogo gore je bilo u Kragujevcu, pa je jedan pokajnik napisao trilogiju ( tri knjige ):grešnik, otpadnik, vernik, ali prvo: Daleko je Sunce.
  • pajo patak

    23.01.2024 13:41
    @iguman
    u kom jednom manastiru ima ovde jedna zabranjena knjiga ?
  • iguman

    23.01.2024 09:22
    @PajO
    Treba imati hrabrosti, pa to reći.
    Ima jedna ovde zabranjena knjiga"Krvna osveta u Backoj".
    Tu je sve objašnjeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti