U dvorištu Sinagoge posađena crvenolisna šljiva povodom praznika Tubišvat

Gradsko zelenilo i deca iz Dečijeg kluba Jevrejske opštine posadili su u dvorištu Sinagoge stablo ukrasne šljive povodom jevrejskog praznika Tubišvat koji najavljuje "Novu godinu drveća".
"Povodom praznika Tubišvat već nekoliko godina u saradnji sa Gradskim zelenilom deca iz Dečjeg kluba Jevrejske opštine Novi Sad sade sadnice drveća u porti novosadske Sinagoge", rekla je Marija Nedeljković, koordinatorka kluba Jevrejske opštine.
 
Istakla je da Tubišvat označava vreme buđenja prirode i vreme kada u Izraelu cveta divlji badem.
Navela je da Tubišvat predstavlja jednu od četiri Nove godine - Novu godinu drveća.
 
Običaj je da se jede razno koštunjavo i suvo voće i da se zasadi barem jedno drvo.
"Ukrasna šljiva koju sadimo ove godine je vrsta koja ima umereno razvijenu krošnju, crvenkasto lišće i roze cvetove i idealna je za sadnju u urbanom okruženju. Gradsko zelenilo se s radošću odaziva inicijativama koje promovišu sadnju drveća, jer je to korisno za ceo grad i za sve građane", rekao je Miloš Egić direktor Gradskog zelenila. 
 
Najavio je da će tokom februara i marta, u saradnji sa gradskim timom za ozelenjavanje, biti nastavljena sadnja drveća u gradu i prigradskim naseljima. 
 
Kako je rekao, biće nastavljeno i zimsko održavanje drveća i žbunja u parkovima i drvoredima, koje će biti tretirano crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide i insekticide. 
 
"Zimsko tretiranje je značajna mera u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije", rekao je Egić.
  • Ja

    27.01.2024 16:22
    Napomena
    Iskreno se nadam da sadnica nije posađena pored pešačke staze jer crvenolistna šljiva pired lepog ružičastog cveta ima i plod koji kada pootpada po trotoaru napravi lepu, slatku, klizavu i lrpljivu kašu kao što je slučaj na Žitnom trgu ispred zgrade PIO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti