Vujasin: Psi su pred Zakonom izjednačeni sa televizorom

Novosadska stranka Istina ponovo je u fokus svojih aktivnosti stavila pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima.
Vujasin: Psi su pred Zakonom izjednačeni sa televizorom
Foto: Pixabay

Nakon što su nedavno zatražili da se omogući bolovanje za osobe čiji su kućni ljubimci bolesni, sada ukazuju i na pojedine zakonske manjkavosti.

Kako ističu, jedni zakoni nalažu obaveznu brigu o kućnim ljubimcima i kažnjavanje vlasnika ukoliko ta briga izostane, dok drugi deo govori da se npr. prilikom razvoda supružnika ili smrti, kućni ljubimci tretiraju kao pokretna imovina.

Predsednica te partije Ivana Vujasin tvrdi da su joj veterinari i sudski veštaci potvrdili da se sudovi ne bave potrebama kućnih ljubimaca i da taj deo uopšte nije zakonski regulisan.

"To se najbolje vidi kroz porodično pravo koje kućne ljubimce ne prepoznaje kao članove porodice već kao imovinu. Tako u slučaju krađe ili nesreće vlasnik ima pravo samo za nadoknadu materijalne štete i to najčešće kroz kupovnu vrednost životinje, a nema pravo na nadoknadu nematerijalne štete za emocionalnu bol, kao kod gubitka člana porodice. To je potpuno suprotno zakonu o veterinarstvu i zakonu o dobrobiti životinja koji životinje tretiraju kao živa bića, a ne stvari", kaže ona.

Vujasin ocenjuje da je važno shvatiti da pas nije televizor, već živo biće koje zaslužuje pažnju, brigu i poštovanje.

"Reakcije domaće i regionalne javnosti potvrdile su opravdanost inicijative za pravo na bolovanje vlasnika kućnih ljubimaca. Ono što je naročito važno naglasiti jeste da je pored dela javnosti i zaista impozantan broj veterinara, dakle ljudi iz struke, dao podršku ovoj inicijativi", kazala je Vujasin.

  • Branko

    06.02.2024 21:06
    Zašto
    Niko nije predložio da se uvede porez na kućne ljubimce,kao što je to slučaj na dragom nam zapadu.U Germaniji ako imaš rasnog psa plaćaš porez 150 evradi !!Mačka se smatra kao "divlja" i na nju se ne plaća porez.Baš bih voleo da vidim koliko vas bi zadržalo kućne ljubimce!
  • LOP

    02.02.2024 17:12
    A niko da predloži uvođenje poreskih olakšica za one koji udome pse?
  • Mastodont

    02.02.2024 12:19
    Ta vaša patološkan iuzija da ste naši ili bilo čiji "sugrađani" je stvarno duboko ukorenjena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti