FOTO: "Zelenilo" posebnim uljem i preparatom na bazi bakra tretiralo biljke u centru Novog Sada

"Gradsko zelenilo" započelo je zimsko tretiranje ruža, cvetnih gredica, šiblja i niskog drveća.
Belim uljem i preparatom "cuprozin" na bazi bakra, tretirano je zelenilo u ulicama u užem centru grada, okolina SNP-a, Dunavski park. 
 
"Narednih dana, ako vremenski uslovi to dozvole, tretiranje će se obavljati u novosadskim parkovima i cvetnim površinama u gradu. Posebna pažnja će biti posvećena biljkama duž glavnih gradskih bulevara, važnih saobraćajnica i gradskih parkova", kažu u Gradskom zelenilu.
Takođe, planirani su i tretmani preparatima na bazi crvenog i plavog ulja, koji osim antiinsekticidnog i antigljivičnog dejstva, doprinose i efikasnoj zaštiti biljaka. 
 
"Zimsko tretiranje se obavlja do kretanja vegetacije sa ciljem zaštite biljaka od bolesti i štetočina, kada su temperature iznad osam stepeni i kada nema padavina", dodaju u Zelenilu.
U Gradskom zelenilu planiraju da odmah posle sretenjskih praznika, u skladu sa preporukama Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, započnu sa sprovođenjem dendrohirurgije na oštećenim stablima. 
 
 
Takođe, tokom marta i u prvoj polovini aprila planirano je lečenje obolelih stabala specijalnim injektorom koji omogućuje ubrizgavanje odgovarajućih preprata sa zaštitnim i lekovitim materijama, direktno u stabla drveća. 
 
Uz to, treću godinu zaredom na početku perioda vegetacije biće sprovedena prihrana drveća u parkovima, drvoredima i kvartovskim zelenim površinama, folijarnim hranivima i biostimulatorima.
  • Novo naselje

    14.02.2024 12:12
    Drvored lipa
    Nekada predivan drvored lipa duž šetališta u Bulevaru Jovana Dučića je oboleo, stabla se suše i neophodna je intervencija u lečenju prisutnog oboljenja
  • Proleće

    14.02.2024 08:57
    Zelenilo ispred Filozofskog
    Prilikom manjanja kanalizacionih cevi ispred Filozofskog fakulteta uništena ili oštećena su stabla tuje, japanske trešnje, Viburnum opulus (snežne lopte), Ligustrum- žive ograde, Forzicije-žive ograde, Pirokanta (vatrenog grma), Hortenzije, ruža stablašica, juke, lavande ...

    Pozivam Zelenilo da reši ovaj problem uništenog zelenila ispred Filozofskog fakulteta.
  • Milan

    14.02.2024 08:19
    Rizik
    Svaki zastitar ce vrlo jasno objasniti stetnost "posebnog ulja" kako se navodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti