Hor i baletski ansambl SNP-a pridružuju se apelu: Zašto je naš rad toliko devalvirao?

Horski i baletski ansambl SNP-a saopštili su da se pridružuju apelu članova Beogradske filharmonije, koji su u javnost izneli niz problema, uz zahtev za poboljšanje materijalnog položaja muzičara.
Hor i baletski ansambl SNP-a pridružuju se apelu: Zašto je naš rad toliko devalvirao?
Foto: 021.rs
"Niska primanja svakako imaju najveći uticaj na privatne živote zaposlenih i njihovih porodica. Većina kolega je primorana da radi više poslova kako bi obezbedila egzistenciju. Zarada iz meseca u mesec sve više kaska za republičkim prosekom. Ne razumemo zašto je naš rad toliko devalvirao", navode u saopštenju.
 
Ističu da žele da, kao izvođači sa velike scene našeg najstarijeg teatra, postave pitanje na kom je mestu kultura u našoj državi.
 

Iz horskog i baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta su naveli i da više od deset njihovih mladih kolega iz hora "godinama radi honorarno uz mizerne nadoknade, koje primaju sa velikim zakašnjenjima, dok je broj stalno zaposlenih smanjen za vise od 20 odsto".

"U baletu je situacija još drastičnija. Mladi plesači i plesačice, koji nose repertoar naše kuće, godinama žive u prekarijatu. Nerešen penzioni status stavlja baletske igrače u nemoguć materijalni položaj na kraju kratke, ali izuzetno intenzivne karijere. To dalje rezultira nedostatkom radnih mesta za aktivne igrače“, ističe se u saopštenju.
 
Dodaje se da su i zarade zaposlenih u tehnici Srpskog narodnog pozorišta skandalozno niske.
 
"Već dugi niz godina najčešći faktor direktnog ometanja radnog procesa predstavljaju i određeni tehnički problemi sa zgradom pozorišta. Neophodno ih je što hitnije rešiti. Takođe, smatramo da je za korišćenje punog potencijala kadra našeg pozorišta potreban izdašniji budzet za produkcije, kao i da je ključno omogućavanje blagovremenog planiranja“, zaključuje se u saopštenju.
 
Prethodno su se oglasili i muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta koji su počeli predstavu pismom javnosti o uslovima u kojima rade.
 
  • Voja

    20.02.2024 12:45
    Promena
    Vremena se menjaju i balet u razmatranju za nove generacije.Generalno ih ne zanima ništa što nije brzo i što je teško ispratiti sa "pola" mozga.
  • Aleksija

    18.02.2024 19:50
    Bruka
    Kako u SNP tako i u Narodnom pozoristu u Beogradu,umetnici su obezvredjeni a radnici u tehnici bukvalno zive na ivici egzistencije.Sada,nakon povecanja plate od 10 posto,njihova plata iznosi 50 000...Potrebno he da svi stanu.Svi! Ali koga interesuje kultura.Sramota i tuga
  • Degradacija

    18.02.2024 14:45
    Sve vrednosti su devalvirale, na ceni su korupcija, prostitucija, batinasenje, dilovanje, kockanje..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti