Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Pokrajinskoj vladi, prijem za uspešne studente

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, u Pokrajinskoj vladi Vojvodine je danas priređen prijem za studente prve godine osnovnih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
U pitanju su studenti koji studiraju maternji jezik, a dobitnici su stipendija Pokrajinske vlade za ovu školsku godinu. 
 
U ovoj školskoj godini stipendirano je ukupno devet najbolje rangiranih studenata prve godine, a pojedinačni iznos stipendija koja se daje deset meseci je 20.000 dinara.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević je naveo da stipendiranje "ima posebnu vrednost jer je namenjeno onima koji čuvaju jezik", onima koji su "najjači stražari nacionalnog identiteta" .
 
Rekao je da su u budžetu za iduću pkolsku godinu predviđena "i veća sredstva" za stipendiranje studenata odseka za romanistiku, slovakistiku, rusinistiku, hungarologiju, srpski jezik kao nematernji i srpski jezik i književnost, jer je očuvanje jezika "i te kako važno u uslovima tehničko-tehnološkog progresa gde virtuelna komunikacija uzima primat".
Milošević je ocenio je da je Vojvodina "izuzetan primer" očuvanja multikulturalnosti i višejezičnosti i naveo da je Pokrajinska vlada u poslednjih deset godina finansirala oko stotinu projekata vrednosti 40 miliona dinara, namenjenih predstavnicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica za istraživačke projekte koji se realizuju u saradnji s njihovim nacionalnim savetima.
 
Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš je podsetila na to da Međunarodni dan maternjeg jezika UNESKO slavi četvrt veka, a Filozofski fakultet brine o maternjim jezicima znatno duže, te ove godine navršava 70 godina rada.
 
"Mi smo jedinstvena institucija u kojoj se studira na pet maternjih jezika i to je svetionik koji treba da označi globalno obrazovanje. Danas se pod tim smatra studiranje na engleskom jeziku, ali naša misija je da sačuvamo i ove jezike, naročito u Srbiji i u Vojvodini, gde su oni i zvanični", kazala je Živančević Sekeruš.
 
Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko je ustanovio 1999. godine u spomen na studente ubijene 1952. u Daki, tadašnjem Istočnom Pakistanu, a današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.
  • Fuj49

    22.02.2024 08:05
    Bivši maternji jezik
    Maternji jezik je unakažen. Proces unakažavanja traje i dalje.
  • Ne s.

    21.02.2024 21:59
    Dje, ba, hrk, o umesto a...patrioti i maternji jezik su dva razlicita pojma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.