LSV o 20 godina vojvođanske zastave: Centralizacija "guši" Vojvodinu, vraćaju nam samo mrvice

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole - zastavu i grb, koji oslikavaju njen istorijski identitet i tradiciju.
Na to je danas podsetila Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) - Vojvođani i navela da su pokrajinski simboli od početka "na udaru" onih koji negiraju autonomiju Vojvodine.
 
"Vojvođanski simboli oslikavaju njen istorijski identitet i tradiciju. Na žalost, dok u demokratskom svetu i porodice imaju svoje simbole, dotle se i danas grb i zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine negiraju. Zastave bilo kog šahovskog ili atletskog kluba su dobrodošle, ali simboli Vojvodine su od početka na udaru", navela je LSV-Vojvođani.
Podsetili su na to da je pitanje vojvođanskih simbola regulisano članom 183. Ustava Srbije, članom 4. Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i članom 9. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine.
 
"Uprkos tome, vojvođanski grb i zastava se često ne nalaze na institucijama i u javnim prostorima lokalnih samouprava u Vojvodini. Inspekcijski nadzor poštovanja pomenutih propisa je slab i nije zabaležen slučaj kažnjavanja osobe odgovorne za neisticanje vojvođanskih simbola", navode u saopštenju.
Ocenjuju da je napad na simbole Vojvodine zapravo napad na ustavni i zakonski poredak Srbije.
 
"Vojvodina, kao istorijska celina, sa svojom tradicijom i načinom života, ispada iz kalupa jednoobraznosti koji dominira Srbijom, pa je i nju potrebno učiniti manje drugačijom i posebnom. A napadi na vojvođanske simbole samo su jedan od primera ubijanja vojvođanske autonomije", navodi se u saopštenju.
 
Ocenjuje se da centralizacija “guši" Vojvodinu, njene gradove, opštine i sela, pa je ta pokrajina od jednog od najbogatijih delova Jugoslavije pala ispod proseka Srbije.
 
"Centralna vlast u Beogradu Vojvođanima već godinama vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije. U budžet Srbije uplatimo do pet dinara, a vrati nam se samo jedan dinar", dodali su u saopštenju.
  • Stranka parazita

    28.02.2024 22:15
    LSV da se pokrije ušima
    Za tih 20 godina LSV je jedino uspela da unapredi stanje na računima i u džepovima pojedinih im lidera koristeći javne funkcije, odbornička i direktorska mesta, razne beneficije.

  • Роко Прч

    28.02.2024 19:10
    Уз ову "заставу" најбоље иде она са тобожњим дугиним бојама.
  • Toni

    28.02.2024 17:18
    Lsv
    Pa vi ste izmisljena i neadekvatna stranka koja nema veze sa Vojvodinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti