Vojvođanski klub: Ni nakon tri decenije Vojvođanima nisu vraćena ustavna prava koja su im oduzeta

Vojvođanski klub podsetio je da se navršilo 50 godina od dana kada je Vojvodina dobila svoj prvi i "za sada" jedini Ustav.
Vojvođanski klub: Ni nakon tri decenije Vojvođanima nisu vraćena ustavna prava koja su im oduzeta
Foto: 021.rs
Taj Ustav je, kako navodi Vojvođanski klub, "srušen aktima političkog i pravnog nasilja srbijanskog režima u periodu od 1988. do 1990. godine" i ocenjuje da od tada ta pokrajina neprestano nazaduje.
 
"Podsećamo da je 28. februara 1974. proglašen Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine kojim je opredeljenje naroda pokrajine, izraženo na Skupštini izaslanika od 31. jula 1945. godine, da se antifašistička Vojvodina konstituiše kao autonomna pokrajina u okviru antifašističke Srbije, jugoslovenske federativne jedinice, doživela svoje pravno i političko upotpunjenje", piše u saopštenju.
Dodaje se da je Ustavom iz 1974. godine Vojvodina bila definisana kao autonomija u okviru Srbije, ali i kao ustavni konstituent jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije.
 
"Na temelju tog Ustava, Vojvodina je uživala punu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo najintenzivniji ekonomski, društveni i kulturni uspon naše pokrajine", navodi se u saopštenju za javnost.
Dodaje se da Vojvođani nisu dali svoj pristanak ni na jedno od potonjih ustavnih uređenja Republike Srbije.
 
"Otkako je ukinuta autonomija, Vojvodina na svim poljima nazaduje", ocenio je Vojvođanski klub.
 
Pema rečima kluba, ni 32 godine od održavanja Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava koja su im "nelegalno i protivustavno oduzeta".
 
"Ali, pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva. Vara se režim ako misli da će pokrajina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije", poručio je Vojvođanski klub.
  • Mladenovic Aleksandar

    29.02.2024 13:49
    Trla baba lan
    Prošlo je I 36 godina od kako na vise desetina izbora, građani Vojvodine ne daju tek po par procenata autonomaskim, indipendistickim pa i otvoreno separatistickim politickim opcijama.
    Dakle, ko mari za vrapce u prašini?
  • Vojvodina

    29.02.2024 10:52
    Vojvođanima
    Da se svi pokreti za Vojvodinu kakva je bila od 45 do 88 ujedine i zajedno izbore za naša prava i slibode
  • Sve tačno

    29.02.2024 08:51
    "...oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva..."

    Hajdemo kući, u zajednicu evropskih država, gde i pripadamo.
    Srbija kako god hoće, nju ne vredi popravljati, a mi moramo da gledamo svoje interese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti