Brže, jače, više: Soliteri do 14 spratova na Novom naselju

Na sednici Skupštini grada naći će se predlog izmena plana ugla Bulevara kneza Miloša i Bulevara Jovana Dučića kako bi se tu gradili soliteri do 14 spratova.
Brže, jače, više: Soliteri do 14 spratova na Novom naselju
Foto: 021.rs (Screenshot/Google Earth)
Ideja da se na ovoj lokaciji grade visoki stambeno-poslovni kompleksi nije nova, jer je to već bilo ucrtano u ranijim planovima.
 
Sada se plan menja kako bi se uskladio sa Generalnim urbanističkim planom Novog Sada do 2030. godine. 
 
Iz birokratski napisanog obrazloženja nije u potpunosti jasno šta se menja za lokaciju od oko dva hektara, koja je već bila namenjena za izgradnju. 
 
Pre desetak godina na tom prostoru bilo je smešteno "Gradsko zelenilo", kao i drugi montažni objekti koje je koristila lokalna uprava.
 
Ovo će biti prvi soliteri u ovom delu Novog naselja, s obzirom na to da su se do sada gradile uglavnom objekti ne veći od šest spratova.
Zanimljivo je da se ove parcele na Novom naselju, iako su već dugo okružene stambenim zgradama, i dalje vode kao njive druge klase u vlasništvu grada, s adresom Ulica Donja šuma, iako bi trebalo da budu Kneza Miloša ili Jovana Dučića.
 
Ukupan plan obuhvata dva hektara i manji je od površine zemljišta koje je trenutno slobodno, verovatno zato što je potrebno da se podele parcele u katastru kako bi se isplanirale saobraćajne i javne površine, dok će drugi deo biti prenamenjen za prodaju i izgradnju stambeno-poslovnih objekata. 
 
Odbornici će tako prema predlogu Urbanista razmatrati da prostor na uglu Bulevara kneza Miloša i Bulevara Jovana Dučića, koji je prema GUP-u donetom pre dve godine i više od deset godina starom Planu generalne regualcije, i dalje bude namenjen za opštegradski centra i višeporodično stanovanje, kao i saobraćajne površine. 
 
Obavezna je i izgradnja suterenske ili podrumske garaže, dok indeks zauzetosti parcele može da bude 50 odsto. Objekti imati suteren, prizemlje, šest spratova i potkrovlje pa sve do suterena, prizemlja, 12 spratova, uz mogućnost 13. i 14. povučevene etaže.
Na zapadnom delu bloka, na uglu Bulevara Jovana Dučića i novoplanirane ulice, gradiće se objekti za višeporodično stanovanje visine do šest spratova sa povučenim potkrovljem. 
 
Sadržaj stambeno-poslovnog kompleksa obuhvata trgovinu na malo, kancelarijski prostor, uslužno zanatstvo, ugostiteljstvo, sadržaje kulture, garaže i prostori stambene namene u određenom procentu. U okviru ovih centara nije dozvoljeno planiranje delatnosti za koje je obavezna izrada procene uticaja na životnu sredinu.
 
Nakon što Skupština usvoji plan, "Urbanizam" ima rok od četiri meseca da pripremi predlog novog plana.
  • Jelena

    20.03.2024 18:02
    @Wew
    Bog ti dao pameti, kad su već vrane popile.
  • Hahahaha

    02.03.2024 08:33
    Da
    Pročešljajte ko sve radi u ZIG-u...Katadtru i Urbisu.To kadrovi Žutih od 2000 god dopunjeni ostalima.Kako im ko kaže ucrtavaju brišu...kuku lele šta se radi u ovom gradu.Oteli su Jugoalat i Novitet od radnika i za tepsiju ribe radnici ostali kratkih rukava, a godinama su radili u hladnim halama i kancelarojama.SRAM VAS BILO SLOBODANA MILOŠEVIĆA za njegove privatizacije radnici su za svoje akcije mogli da kupe stanove.Drugi radnici nisu dobili 1 kg mesa. Sramota...sramota grada.
  • NS

    01.03.2024 19:43
    Ima li.pameti?
    Dokle više zgradurine?
    Ko izdaje te dozvole? Nisu parkovi i zelene površine izmišljeni bezveze. Leta su sve toplija, oluje sa velikom količinom kiše sve češća. Bez zelenila, parkova i zemlje podavicemo se u stakleniku! Mislite o tome!...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti