Čelnici novosadskih uprava u v. d. statusu: Gradska vlast godinama krši zakon

Gradsko veće Grada Novog Sada krši zakon pri zapošljavanju načelnika gradskih uprava, što je zaključila i Državna revizorska institucija (DRI).
Čelnici novosadskih uprava u v. d. statusu: Gradska vlast godinama krši zakon
Foto: 021.rs
Kako se navodi u izveštaju DRI koji je objavljen krajem decembra prošle godine, svi načelnici gradskih uprava u Gradu Novom Sadu su tokom 2022. godine imali status vršilaca dužnosti, na način da im je na svaka tri meseca novim rešenjem utvrđivan isti status.
 
Inače, DRI je utvrdio da je za 40 službenika na položaju utvrđen v. d. status na period duži od zakonom utvrđenog, a osim načelnika su u ovakvom položaju i njihovi zamenici, kao i direktori Direkcije za robne rezerve Grada Novog Sada i Biroa za pružanje pravne pomoći, ali i šef Službe za zajedničke poslove.
Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisano je da Gradsko veće Grada Novog Sada mora u roku od 15 dana od postavljanja zaposlenog u v.d. status da raspiše javni konkurs za popunjavanje tog položaja, a ovaj status maksimalno bi trebalo da traje godinu dana.
 
Nakon skretanja pažnje Državne revizorske institucije Gradu o nepravilnostima, između ostalog, pri zapošljavanju službenika, gradonačelnik Milan Đurić je krajem novembra 2023. godine obrazovao Komisiju za pripremu konkursa za popunjavanje položaja načelnika, direktora, šefa i njihovih zamenika u grupadskim upravama, posebnim organizacijama i službi Grada Novog Sada.
 
U međuvremenu, svim ovim zaposlenima je ponovo produžen v.d. status, a konkursa (još uvek) nije bilo. Na pitanja portala 021.rs upućena kabinetu gradonačelnika Đurića o ovoj komisiji, zbog čega još uvek nije raspisan konkurs i kada će biti, nije stigao odgovor ni nakon dve nedelje.
Dugogodišnji v.d. status zaposlenih: "Pravilo" koje se ne krši
 
Status vršioca dužnosti služi u prelaznom periodu kako bi se izvršavali poslovi dok načelnik ili direktor neke uprave ili organizacije ne bude imenovan na javnom konkursu. Maksimalno predviđen rok za obavljanje dužnosti u v. d. statusu trebalo bi da bude godinu dana.
 
Prema Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave pri imenovanju vršioca dužnosti se u roku od 15 dana raspisuje konkurs za popunjavanje tog položaja.
 
Međutim, teorija je jedno, a praksa u Srbiji je nešto sasvim drugo. U realnosti, dešava se da javni službenici u ovakvom statusu rade godinama, pa i decenijama.
 
Ovakvo pravilo "poštuje" se i u Gradu Novom Sadu, u kom su načelnici svih 18 gradskih uprava u v.d. statusu, a neki i godinama.
 
Kako je 021.rs ranije pisao, brojni v.d. načelnici gradskih uprava su započeli svoj mandat preko zvaničnog konkursa i u redovnom statusu, a nakon isteka mandata prešli u status vršioca dužnosti koji se produžava na svaka tri ili deset meseci, i tako godinama.
 
Kako je tada za 021.rs rekao Miloš Đorđević iz organizacije Transparentnost Srbija, ovakav status je "poguban" jer omogućava partijsku kontrolu nad javnom upravom.
 
"Što duže traje v. d. status, to je veća nesigurnost u tim organima vlasti. Ukoliko bi se hteo razrešiti onaj ko je pre toga imenovan na konkursu i u toku svog mandata, moralo bi da postoji valjano obrazloženje za takav postupak. To u statusu vršioca dužnosti nije slučaj i zbog toga su ovi ljudi pod velikim pritiskom i podložni su nekim spoljnim uticajima", objašnjava Đorđević.
 
  
 
Šta je DRI otkrio revizijom poslovanja Grada Novog Sada?
 
Državna revizorska institucija je radila reviziju pravilnosti poslovanja Grada Novog Sada za 2022. godinu, a čiji izveštaj je objavila krajem 2023. godine.
 
U ovom izveštaju, između ostalog, piše da je državni revizor utvrdio da je Gradsko veće donelo rešenje o utvrđivanju statusa vršioca dužnosti za ukupno 40 službenika tokom 2022. godine, na način da im je na svaka tri meseca novim rešenjima utvrđivan isti status.
 
"Utvrdili smo da je za 40 službenika na položaju ima v. d. status na period duži od zakonom utvrđenog, što nije u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave jer Gradsko veće Grada Novog Sada nije u roku od 15 dana, od dana donošenja rešenja o postavljenju vršioca dužnosti na položaju oglasilo konkurs za popunjavanje položaja, već neprekidno donosi rešenje kojima postavlja v.d. u trajanju od tri meseca", piše u izveštaju DRI.
 
Statusi vršilaca dužnosti tokom 2022. godine, navode, utvrđeni su za 17 načelnika gradskih uprava, direktora Direkcije za robne rezerve Grada Novog Sada, direktora Biroa za pružanje pravne pomoći i šefa Službe za zajedničke poslove, kao i njihove zamenike.
Kako se navodi u izveštaju, Grad je prihvatio datu preporuku da u zakonski propisanom roku sprovede postupak za postavljanje službenika na položaju na način propisan zakonom.
 
"Grad Novi Sad je u postupku revizije otpočeo preduzimanje mera i aktivnosti u cilju otklanjanja uočene nepravilnosti na način da je gradonačelnik Novog Sada 23. novembra 2023. godine Rešenjem obrazovao i imenovao Komisiju za pripremu javnog konkursa za popunjavanje položaja načelnika, direktora, šefa i njihovih zamenika u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službi Grada", navodi se u izveštaju.
 
Dodatno, DRI preporučuje Gradu da preduzmu aktivnosti i sprovedu postupak za postavljanje službenika na položaj na način propisan Zakonom.
 
U međuvremenu, ovim zaposlenima je ponovo produžen v.d. status, a s obzirom da iz kabineta gradonačelnika Milana Đurića nisu odgovorili na postavljena pitanja portala 021.rs, nije poznato kada će biti ispunjena ova zakonska obaveza.
  • Perica

    02.03.2024 07:33
    I onda je neko kupio SAP program....
  • Eon

    02.03.2024 07:22
    Komendija od države
    Pa i zlatno doba je u v.d. statusu.
  • Boww

    01.03.2024 20:41
    SNS kadar
    Zato sto imaju sve same strucnjake ali partijske, zato nema konkursa. Ovako rade sta hoce sve su privatizivali od mesnih zajednica do gradskih uprava. Sada su mesne zajednice prerasle u mesne odbore sns vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti