GARI: Kiselo drvo ugrožava Petrovaradinsku tvrđavu

U Građanskoj akciji za razvoj i inovacije – GARI navode da Petrovaradinsku tvrđavu ugrožava prisustvo invazivnih vrsta drveća, pre svega kiselog drveta, ali i japanskog duda.
GARI: Kiselo drvo ugrožava Petrovaradinsku tvrđavu
Foto: 021.rs
"Na ovom lokalitetu, stvoren je poseban mikroklimat koji formira specifičan biodiverzitet, a samo u poslednjih 50 godina, pogotovo u poslednjoj deceniji, dolazi do najvećih promena, odnosno do najveće ekspanzije invazivnih vrsta", rekla je članica ove građanske akcije Nevena Brdarić.
Ona je navela da ova vrsta naseljava nepovoljne terene, sa slabo razvijenim zemljištem - pesak, šut, glinu, prostore zatrpane otpadom organskog ili neorganskog porekla, koji su uglavnom nepovoljni za većinu drugih, naročito drvenastih biljaka, a Petrovaradinska tvrđava je primer takvog terena.
"Kiselo drvo, kako su nam potvrdile i kolege sa Univerziteta u Novom Sadu, stvara integralan deo svih zidova odnosno bedema tvrđave, kako spolja tako i iznutra. Korenov sistem prodire kroz podzemni deo tvrđave i polako vrši kompletnu devastaciju zidova, što menja i kvalitet zemljišta. Zato smatramo da je neprihvatljivo da Grad Novi Sad nikada ništa nije uradio po pitanju sprečavanja ugrožavanja tvrđave", rekla je ona.
 
Objašnjava da je ove invazivne vrste prisutne kao rezultat ljudskih aktivnosti i da su se unosile i namerno i nenamerno iz drugih regiona: "Klimatske promene su stvorile povoljne uslove za njihovo širenje, dok su aktivnosti poput urbanizacije poremetile prirodne ekosisteme i otvorile put invazivnim vrstama da preuzmu dominaciju nad domaćim."
 
Prema njenim rečima, neophodan je program monitoringa i sanacije, zbog čega će GARI oformiti stručni tim.
  • Nemanja

    06.03.2024 11:59
    ..
    Sve što se dešava jako loše utiče na tvrđavu, ali GARI je prvi koji je izašao i rekao nešto novo, bar s ekološke strane. Nadam se da će sve biti dobro i ostvariti svoj cilj.
  • Mark

    03.03.2024 07:44
    ..
    Odakle se svi ovi pojavljuju? Sve nvo.. Ali ovi barem nesto pametno ovi kazu.
  • Hm

    03.03.2024 07:21
    Hm
    Nekima je san da izgrade na Tvrdjavi solitere, komplexe zgrada, exluzivne stanove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti