Ministarstvo potvrdilo: Brza pruga Novi Sad - Subotica gotova do avgusta, ovo je do sada urađeno

Radovi na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice idu prema planu, navode iz Ministarstva građevinarstva i dodaju da su i izvođači i podizvođači spremni da završe sve tri meseca pre roka.
Kako piše eKapija, većina objekata na teritoriji Subotice već je završena, uskoro će u saobraćaj biti pušten nadvožnjak na Čantavirskom putu, dok će Majšanski most za drumski saobraćaj biti otvoren krajem maja ili početkom juna, kažu nadležni. 
 
Sama brza pruga biće završena do kraja jula, nakon čega kreću provere statike i dinamike.
Iako je pruga trebalo da bude završena do kraja godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u javnost izašao sa informacijom da će to biti i ranije i to za tri meseca. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pojašnjavaju da su svi akteri ovog velikog infrastrukturnog projekta spremni na pomeranje roka. Na teritoriji Subotice, od planiranih šest objekata na brzoj pruzi većina je završena, navodi pomoćnica ministra Anita Dimoski.
"Sada sa lakoćom možemo da pričamo o ovim rokovima, zato što smo veći deo objekata na teritoriji Subotice završili, to su podvožnjaci u Bajnatskoj i Ulici Maksima Gorkog, u Kosovskoj, te nadvožnjak na 179. kilometru. Ono što je sada ostalo da se rešava je Majšanski most, koji je počeo pre mesec, dva dana. On će takođe biti završen i ide tempom kako je i planirano, a to je kraj maja, početak juna, tada je planirani rok za puštanje drumskog saobrćaja preko njega", rekla je Dimoski.
 
Kada je sama pruga u pitanju, ona se sastoji od donjeg stroja sa šinama, kolosecima i skretnicama i gornjeg stroja sa kontaktnom mrežom. Planirano je da do kraja aprila budu završeni svi koloseci, a paralelno se rade i portali i stubovi konktaktne mreže.
 
"Mi ćemo radove završiti do kraja jula. Tokom avgusta će izvođač radova sprovesti interno statičku proveru i geometriju koloseka i kontaktne mreže, a u prvoj nedelji septembra 'Nemačke železnice' će izvrštiti proveru, dinamičko testiranje brze pruge kojom će u decembru biti pušten komercijalni saobraćaj", zaključuje Dimoski.
 
Podsetimo još da je i Vučić u jednom od poslednjih obraćanja rekao da će se već od 1. decembra od Beograda do Subotice putovati sat i 10 minuta. On, međutim, tada nije rekao više informacija o radovima i koliko je do sada urađeno.
  • Pitam

    03.03.2024 15:36
    @Zokins
    A stanica u Vrbasu?! Jel zgrada uopšte počela da se gradi?! Gde će ostaviti putnike, u njivi između Vrbasa i Kucure?!
  • Lala

    03.03.2024 12:31
    Pruga
    Živi bili pa videli. U maju vule sedi i mašini i vozi do Vrbasa. Brza pruga...
  • Zokins

    03.03.2024 12:30
    Ž.stanica
    A ž.stanica u NS još nije gotova, a kad će ne zna se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.