Crkvena opština o crkvi kod Štranda: Nakon više decenija pravoslavci na Limanu dobijaju svoj hram

Crkvena opština novosadska oglasila se u vezi sa najavom izgradnje crkve kod Štranda i istakla da je "sa velikom radošću primila informaciju" da će se pred odbornicima Skupštine grada naći taj predlog
Crkvena opština o crkvi kod Štranda: Nakon više decenija pravoslavci na Limanu dobijaju svoj hram
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno na sajtu Eparhije bačke, time je učinjen prvi korak ka realizaciji višedecenijske želje i inicijative pravoslavnih vernika koji žive na Limanu da konačno dobiju svoju parohijsku crkvu. 
"Pored toga, ovaj sveti hram, kao biser dunavske obale, biće i autentičan zavetni spomen-hram posvećen novojavljenim Svetim mučenicima bačkim postradalim u Pogromu našeg naroda u Bačkoj 1941-1944. godine, naročito u takozvanoj Novosadskoj raciji, što će ga, s pravom, svrstati i u red projekata od izuzetnog duhovnog, kulturnog i nacionalnog značaja. Izgradnjom hrama Svetih mučenika bačkih i planiranom izgradnjom Memorijalnog centra žrtava pogroma u Bačkoj ovaj, do sada neuređeni deo obale Dunava će, između ostalog, postati uređena kulturno-prostorna celina definisana kulturom sećanja na stradanje svih Novosađana i biće svojevrsni prvorazredni podsetnik da Plava grobnica i tu postoji", kaže se u saopštenju.
Dodaje se i da "ovom prilikom izražavamo blagodarnost gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću i Gradu Novom Sadu na spremnosti da odgovore na duhovne potrebe vernog naroda Limana i Novog Sada, kao i mnogim organizacijama i pojedincima koji su podržali ovu inicijativu, a naročito vrhovnom rabinu SrbijeIsaku Asielu, koji je u ime svoje verske zajednice uputio pismo podrške za izgradnju ovog hrama episkopu bačkom Irineju. 
 
Inače, kako je za Dnevnik rekao profesor sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Boris Stojkovski, ideja o izgradnji crkve u blizini Štranda je plod zajedničke inicijative ministra odbrane i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i episkopa bačkog Irineja.
  • београд на води

    08.03.2024 13:05
    нема градње
    Планом је то место предвиђено за "верски објекат", не каже се чији, ни у ком облику. Како је СПЦ дошла до закључка да је то место баш за православну цркву ?
    Уосталом то је небитно, свакако се на тој ливадици неће НИШТА градити јер грађани Лимана то не желе!!
  • Milan

    06.03.2024 12:26
    Slava Bogu! Koliko čujem za 60 dana gotovo projekat i kreće se. Molim našu majku crkvu da organizuje da dodjemo na mobu, pa ko šta može da pomogne. U radu, parama, kolačima. Moja baka već misli kako će svaki dan spremati pite i kolače za radnike, kaže samo da poživi. Doći ćemo svi iz kuće, a ima nas šestoro. Velika je to radost
  • Vlada

    06.03.2024 11:57
    @Odgovor za Može ali

    Nisi pratio, ne otvara se ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti