PzP o akciji GSP za 8.mart: Skoro nemoguće davanje krvi staviti u neprimeren kontekst, ali su uspeli

Novosadski odbor Pokreta za preokret smatra da je odluka GSP da ženama u Novom Sadu za 8. mart pokloni besplatnu vožnju ukoliko tog dana daju krv povredila dostojanstvo svih žena.
PzP o akciji GSP za 8.mart: Skoro nemoguće davanje krvi staviti u neprimeren kontekst, ali su uspeli
Foto: 021.rs
"Ovo je pokazalo kakvi kadrovi vode novosadske institucije, koji čak ne prezaju od toga da ženama nude besplatnu gradsku vožnju za krv", navode iz Pokreta za preokret (PzP).
 
Dodaju da direktor ovog preduzeća Ivan Radojičić "nije svestan da su žene davaoci krvi isto kao i muškarci".
"Radojičić nije svestan da je ovo uvredljiva poruka ženama da one nisu ravnopravne jer ni na svoj dan ne mogu da dobiju poklon bez naknade. Nerazumevanje problema žena na radnom mestu, gde su manje plaćene od muškaraca u zdravstvu, obrazovanju i na mnogim drugim poljima od strane naprednjačke vlasti, izađe na površinu čak i kada je u pitanju tema kao što je dobrovoljno davanje krvi, koje je toliko važno i korisno da je skoro nemoguće staviti ga u neprimeren kontekst, ali ne i za vlast Srpske napredne stranke u Novom Sadu", ističu u Pokretu.
Pitaju se da li je "možda 8. mart mogao biti dan da se gradska vlast zapita koliko je žena u Novom Sadu ucenjeno da pod pritiskom obavlja stranačke poslove za SNS, jer od toga zavisi njihovo radno mesto".
 
"Umesto toga dodatno su ih omalovažili, a na ovaj način omalovaženi su i davaoci krvi. Biti davalac krvi je human čin vredan poštovanja i izuzetno je važno da se poveća broj davalaca krvi. Potrebno je razvijati i promovisati kulturu o ovoj temi među građanima kroz edukaciju, a ne kroz besmislene populističke i uvredljive poteze kao što je ovaj", dodaju iz Pokreta za preokret.
 
Ističu da je davanje krvi pitanje zdravstvene kulture, ali i adekvatne edukacije koja treba da bude trajna.
 
"Tražimo od gradske vlasti makar izvinjenje ženama", dodaju iz PzP.
  • Trt

    07.03.2024 16:30
    Da li su se Roza Luksemburg i Klara Cetkin borile za besplatnu kartu u gradskom prevozu jednom u godini, pod uslovom da daju krv?
    Da li se neko seća kako smo mamama i učiteljicama na taj dan poklanjali cveće, bombonjere i slično? A sad - ženo, na svoj praznik, daj krv i dobićeš besplatnu gradsku vožnju! Davaocima krvi treba dati povlastice, i muškima i ženskima, i to bilo kog dana, ali dovoditi davanje krvi i Dan žena u isti koš je dno.
  • Haha!

    07.03.2024 15:41
    Presmešno! Kad pomisliš da ne može jadnije od Nsmart KARTICE i one socko aplikacije. Kako niko od tih milion zaposlenih u administraciji nije rekao "meni ovo malo jadno"....
  • Nena

    07.03.2024 15:38
    Nikad
    Nisam davala krv zbog nekih povlastica vec zato sto mogu i zato sto treba. Ovakve izjave me ne dotiču. Ali, mogu da shvatim da se neko i osetio loše, mozda su mogli da propuste 8.mart i samo da svima koji doniraju krv neki dr dan daju besplatnu voznju, mozda opet gresim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti