Pokrajina: Postupano u skladu sa interesima mališana; Ombudsman: Ispitati osnove za oduzimanje dece

Nadležni pokrajinski sekretarijat saopštio je da je Centar za socijalni rad Novog Sada postupao u skladu sa interesom dece Ane Mihaljice i da je preduzeo adekvatne mere zaštite iz svoje nadležnosti.
Pokrajina: Postupano u skladu sa interesima mališana; Ombudsman: Ispitati osnove za oduzimanje dece
Foto: 021.rs
Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku navodi da je postupano u dva predmeta čiji je podnosilac Ana Mihaljica - u nadzoru nad stručnim radom Centra za socijalni rad po pritužbi i po žalbi protiv rešenja o postavljanju privremenog staratelja maloletnoj deci.
"Nakon sprovedenih postupaka pred ovim sekretarijatom utvrđeno je da Centar svojim postupanjem nije povredio niti ugrozio prava dece", navode iz sekretarijata.
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku navode da su Centru za socijalni rad Novog Sada dali preporuku za promenu voditelja slučaja, kako bi se umirila javnost i zbog prepoznatog rizika po njegovu bezbednost.
Zaštitnik građana: Ispitati osnove za oduzimanje dece
 
Zaštitnik građana saopštio je da je, po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Novom Sadu.
 
"Preduzete radnje novosadskog Centra za socijalni rad moraju da imaju uporište u zakonu, zbog čega je potrebno ispitati sve okolnosti koje su dovele do toga da se maloletna deca oduzimaju majci", naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
 
Pašalić je dodao da "svaki slučaj ove vrste zahteva dodatnu pažnju i oprez pri donošenju odluka, jer se pre svega mora imati u vidu najbolji interes deteta".
 
Zaštitnik građana zatražio je od novosadskog Centra za socijalni rad da u roku od sedam dana dostavi tražene podatke o slučaju.
 
Stotinak građana protestuje ispred novosadskog Centra za socijalni rad, u znak podrške Novosađanki Ani Mihaljici, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.
 
Iz Centra za socijalni rad ranije je saopšteno da je u tom slučaju utvrđeno da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti.
Udruženja socijalnih radnika osudila upad građana
 
Кomora socijalne zaštite, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Srbije i Asocijacija centara za socijalni rad osudili su upad građana u Centar za socijalni rad Novi Sad.
 
Kako navode, "građani su svoj neopravdani revolt usmerili na zaposlene u ustanovi".
 
"Pružamo punu podršku našim koleginicama i kolegama, koji se trude da stručno, odgovorno i profesionalno obavljaju poslove koji su od interesa za sve građane. Izražavamo veliku zabrinutost od eskalacije ovakvog oblika ponašanja i vršenja pritiska za donošenje odluka iz oblasti porodično pravne zaštite", naveli su.
 
Iz ovih udruženja apeluju na sve aktere u ovom događaju da se stvore uslovi za dalje nesmetano rešavanje situacije.
  • Ja

    09.03.2024 03:14
    .
    Srpski narode, ne znate i ne poznajete slučaj. Ne pišite koje kakve gluposti, ne baratate činjenicama. Okanite se pametovanja, pametni baš niste, dela govore...
  • Šta radi policija?

    09.03.2024 00:14
    uhapsiti nekoga
    Neko debelo laže, ili majka i advokat ili radnici CSR.
    Neko mora biti uhapšen. Pogledao sam argumente obe strane, ne bi bilo teško utvrditi ko govori istinu! Što se javno ne objave presude? Lični podaci se mogu zatamniti. Imena dece su ionako poznata javnosti advokat ih je javno izneo.
  • e

    08.03.2024 22:23
    e moji Novosadjani
    pa SUD je done odluku da se vrate deca kakav bre sekretrijat u 21 veku SUD je zakon a ne neki ljudi u plavom one o koji ga krse ,haha ni u jednoj normalnoj zemlji policija nebrani neku ustanovu od odluke SUDA sem u ovoj banani tunguziji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti