Preminuo prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji Branislav Jatić

Branislav Jatić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, preminuo je u 68. godini u Novom Sadu.
Jatić je decenijama na sceni svoje matične kuće u najvažnijim ulogama basovskog repertoara bio jedan od važnih oslonaca u predstavama, uvek dobro primljen kod publike, osobitog glasa i pojave, ali i izuzetnog glumačkog talenta, koji su kritičari uvek isticali kao veliku vrednost u njegovim tumačenjima operskih uloga.
"Jatić je u Srpskom narodnom pozorištu 20 godina držao operski repertoar. Pevao je glavne uloge i držao repertoar, i sada tek vidimo, kada u Srbiji, od srednje škole do kraja doktorskih studija, nema nijednog takvog basa, koliko nam je zapravo Branislav Jatić vredeo", istakao je za Dnevnik direktor Opere SNP-a Željko Andrić.
 
Jatić je bio angažovan i u penziji, imao nekoliko proba sa solistima, između ostalog i kao instruktor za ruski jezik za operu "Demon" Antona Rubinštajna.
On je 1977. postao solista Opere SNP-a, a prvak 1989. godine.
 
Na toj sceni ostvario je preko 50 uloga u operama italijanskih, nemačkih, ruskih, francuskih i domaćih kompozitora, i još oko 20 u drugim operskim kućama.
 
Sa ansamblom Opere SNP-a je gostovao širom bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Rumunija, Mađarska, Italija, Rusija). U ovoj kući je u dva navrata obavljao funkciju direktora Opere SNP-a.
 
Internacionalnu karijeru je započeo 1986. ulogom Sparafučila u Verdijevom "Rigoletu", na Letnjem festivalu u Segedinu.
 
S ansamblima inostranih operskih kuća gostovao je u Holandiji i Belgiji , na Kipru, Nemačkoj i Švajcarskoj.
 
Šest puta je nagrađen Godišnjom nagradom SNP-a, kao i najvišim priznanjem Srpskog narodnog pozorišta - Zlatnom medaljom "Jovan Đorđević" (1998).
 
Dobitnik je i Oktobarske nagrade Novog Sada 1997. godine.
  • Palir

    10.03.2024 03:24
    Eh...
    Eh,moj Derane...
  • Мирка

    10.03.2024 01:46
    Непоновљив бас
    Постоје они који остану и кад оду.
    Њихов печат је толико упечатљив да се дуго и увек даље осећа њихова присутност.
    Жао ми је због повода оваквим мислима, али ми је драго што сам га толико пута слушала, што је толико пута био најбољи и што ми је била част да га поздрављам великим аплаузом.
    Клањам се.
  • NS Gari

    09.03.2024 19:14
    Gospodin
    Predivan čovek i pravi gospodin.
    Predobra duša i umjetnik, naš Jata...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti