Novi Sad prodaje Agrariju: Propala ideja o novom prostoru za kulturu?

Grad Novi Sad odlučio je da proda kompleks (nemačke) Zemljoradničke zadruge "Agrarija" (Agraria) u Ulici Lasla Gala, koja uživa prethodnu zaštitu.
Novi Sad prodaje Agrariju: Propala ideja o novom prostoru za kulturu?
Foto: 021.rs

Kako je objavljeno u Službenom listu, Grad je doneo rešenje o nepokretnostima koje se mogu otuđiti iz javne svojine.

To podrazumeva parcelu, gradsko građevinsko zemljište, ukupne površine 2.038 kvadrata, glavnu zgradu "Agrarije" (bivši Elektrolux), kao i nekoliko manjih objekata u dvorištu ovog objekta, odnosno sve sagrađeno na ovoj parceli.
 
Za realizaciju ovog rešenja biće zadužena Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove.
 
Ako zgrada pređe u privatnu svojinu, to će staviti tačku na "Inicijativu za Agrariju" koju su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija Društvo Arhitekata Novog Sada, Centar za nove medije kuda.org, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine.
Cilj inicijative je bio da se ustanovi novi model korišćenja ove zaštićene zgrade sa Gradom kao vlasnikom prostora, a kroz konzorcijum koji bi činili Grad i organizacije koje koriste prostor. Grad je trebalo da ustupi prostor kompleksa na korišćenje u oročenom periodu, a konzorcijum bi održavao prostor. 
 
Ideja je bila da ovaj prostor bude posvećen lokalnoj umetničkoj produkciji, u vidu ateljea, specijalizovanih studija i kreativnih radionica. Najveći deo prizemlja trebalo je da zauzima zajednička multifunkcionalna galerija sa depoom za zbirku umetničkih radova. 
 
Predstavnici ove inicijative bili su ti koji su pokrenuli temu zaštite ove zgrade, nakon čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture upisao ovaj kompleks na listu objekata koji uživaju prethodnu zaštitu. Problem je, međutim, što prethodna zaštita od rušenja objekat štiti samo tri godine od upisa u evidenciju. Koliko je poznato, konačna odluka o statusu kompleksa još nije doneta, a status zaštićenog kulturnog dobra nije utvrdio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, niti ga je odobrila Vlada Srbije.
 
Inicijativa je ulagala primedbe i na Plan generalne regulacije za ovu lokaciju kojim je ovde bila predviđena gradnja petospratnice, da bi izmenjeni plan uvažio značaj objekta za kulturu, umetnost i ostale namene opštegradskog centra. U Planu je navedeno da se delovi kompleksa integralno čuvaju i da je za sve intervencije potrebno dobiti uslove i mere tehničke zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 
 
Pre nešto više od dve godine su studenti arhitekture iz Novog Sada, Beograda i Temišvara na izložbi predstavili više ideja za revitalizaciju i prenamenu "Agrarije", a i više međunarodnih organizacija podržalo je ideje Inicijative za prenamenu ovog kompleksa u objekat za kulturu.
 
Foto: Agraria.rs
Upravna zgrada nemačke Zemljoradničke zadruge "Agrarija" sagrađena je 1938. godine. Projektant je bio arhitekta Oskar Pakver. Bio je to izdužen objekat, u osnovi obrnutog latiničnog slova L, koji je po originalnom planu samo delimično zamišljen kao spratni, ali je tokom kasnije obnove iz 1953. godine nadograđen duž gotovo čitavog fronta, kao i iznad dvorišnog kraka, smeštenog uz desnu brazdu. Tom nadogradnjom skraćena je prvobitno duža terasa prvog sprata. Na modernistički tretiranoj bezornamentalnoj fasadi nalazi se dugi niz jednostavnih pravougaonih otvora koji su usađeni u fasadno platno i oslonjeni na ravni venac koji teče duž čitave fasade. 
 
Drugi objekat, podignut u dnu dvorišta, na istoj parceli je dvoetažni magacin sa drvenom međuspratnom konstrukcijom koji je, posle rata, pretvoren u proizvodno-magacinski prostor. Kako je prvobitni bio zamišljen za skladištenje prvenstveno poljoprivrednih proizvoda, ta relativna promena namene nije se u značajnijoj meri odrazila na njenu konstruktivnu strukturu. Za ovaj projekt zaslužan je arhitekta Pavle Cocek. 
  • Svetlana

    29.03.2024 13:28
    Svilaru u koju su upucani milioni su pretvorili u buvljak, Fabriku takodje, nema smisla otvarati jos jedan preskupi second hand.
  • Voja

    13.03.2024 11:10
    Inicijativa
    Ti sa inicijativama realno samo žele prostor na dobroj lokaciji koji bi plaćali u vrednosti čoko bananice.Zašto sve propada kada pređe u privatno vlasništvo?Možda je samo renta realna a to baš ne odgovara.
  • Ipak se okreće

    12.03.2024 01:07
    Gladan ne tambura
    Ova gradnja nam je umesto fabrike. Nešto se dešava. neko radi , zaradjuje , nešto se prodaje idu pare u budzet i od poreza raznih u svemu tome.Videli smo da nam ne dozvoljavaju ništa drugo. Menjale se garniture, sve se pokušalo bezuspešno. Dok traje, traje, posle šta će biti -ko zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti