Svečano otvoreni "Antićevi dani", pesniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada

Godišnja nagrada "Miroslav Antić" za 2023. godinu uručena je danas pesniku Selimiru Raduloviću za zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom".
Svečano otvoreni "Antićevi dani", pesniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada
Foto: Grad Novi Sad
Ceremoniji u Svečanoj sali Gradske kuće prethodilo je polaganje venaca na pesnikov grob i poseta delegacija Grada Novog Sada i članova Odbora manifestacije "Antićevi dani" spomeniku u Dunavskom parku.
 
Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora manifestacije "Antićevi dani" Milan Đurić rekao je da je Novi Sad ponosan na "neponovljivog Miku", koji je snažno utisnuo svoj pečat u istoriju grada, a da se negovanjem te manifestacije pokazuje odnos prema Antićevom stvaralaštvu.
Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović apelovao je da građani pročitaju zbirku ovogodišnjeg dobitnika nagrade, jer "posle nje neće ostati isti".
"Poneki ateista možda će se okrenuti ka bogoljublju, poneki vernik možda će shvatiti da je slab u svojim molitvama, a mnogi će poželeti da se utvrde u veri, u najširem smislu", poručio je Panaotović, ocenivši da je zbog toga ta zbirka umetničko delo od izuzetne važnosti.
 
Predsednik Stručnog žirija za dodelu Godišnje nagrade "Miroslav Antić" Miroslav Aleksić u obrazloženju žirija navodi da Radulovićeva poezija ne pripada svetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena epistemološkim okvirima racionalističkog sveta.
Manifestacija će trajati u Novom Sadu do 18. marta na više lokacija, u realizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a organizuje se u znak sećanja na pesnika Miroslava Miku Antića i na njegov stvaralački opus.
 
U središtu ovogodišnje manifestacije je čuvena Antićeva zbirka poezije "Mit o ptici", koja predstavlja veliku himnu stvaranju, pohvalu neprolaznosti i srž pesničke filozofije.
 
Centralni događaj ove manifestacije će biti danas, 14. marta, na Mikin rođendan, a program je dostupan na sajtu Kulturnog centra Novog Sada OVDE.
 
  • Dragan

    15.03.2024 11:07
    Ni stida ni srama
    Kako ih nije sramota?
    Postoji li ijedan čovek na svetu, koji zna napamet jedan stih, ne pesmu, nego eto - jedan stih - Selimira Radulovića?
    Tako da, džabe vam sve nagrade.
  • Ne pis men

    15.03.2024 10:12
    Kratko
    To nije poezija.
  • Nale

    15.03.2024 07:43
    Ista tri čoveka se vrte i smenjuju od člana žirija do dobitnika nagrade. Ja tebi, ti meni. Sve je obesmišljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti