Odsek za medijske studije: Manipulativna kampanja protiv Dinka Gruhonjića, ugrožena mu bezbednost

Profesori i asistenti na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su manipulativnu kampanju koja se vodi protiv novinara i vanrednog profesora Dinka Gruhonjića.
Odsek za medijske studije: Manipulativna kampanja protiv Dinka Gruhonjića, ugrožena mu bezbednost
Foto: 021.rs

Kako navode u saopštenju, poslednji napad na profesora Gruhonjića je primer prljave kampanje, koja ima za cilj da kroz izvrnute informacije plasirane sa skrivenim namerama, uništi njegov profesionalni integritet i ugled.

"Perpetuirani napadi, sada usmereni ka akademskom radu našeg kolege, ugrožavaju njegovu bezbednost i bezbednost njegove porodice, zbog čega smo posebno zabrinuti. Naglašavamo važnog kritičkog razmišljanja i opreza prilikom donošenja sudova, te pozivamo građane i one koji se oglašavaju povodom ovih navoda da pre donošenja zaključka provere informacije, posebno u ovakvim situacijama", poručuju profesori i asistenti na Odseku za medijske studije u Novom Sadu.

Dodaju i da, kao članovi i članice akademske zajednice, nastavljaju da neguju slobodu mišljenja i govora, te ohrabruju sve da se upoznaju sa činjenicama i na osnovu toga formiraju mišljenje, umesto da se oslanjaju na dekontekstualizovane i polovične sadržaje.
 
"Izražavamo kolegijalnu solidarnost u ovom trenutku i stojimo uz našeg kolegu Dinka Gruhonjića u borbi protiv ovog nepravednog napada. Pozivamo na javnu podršku i solidarnost u odbrani naše profesije od ovakvih napada. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i kao akademska zajednica moramo ga oštro osuditi i suprotstaviti se s najvećom odlučnošću", zaključuje se u saopštenju. 
 
Podršku Dinku Gruhonjiću, koji se našao na udaru prorežimskih tabloida i Studentskog parlamenta koji je reagovao na navodne prijave zbog govora mržnje, uputili su i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Pismo podrške potpisalo je više od 80 studenata, koji poručuju da nisu saglasni sa stavom Studentskog parlamenta i zahtevaju da se izjasne koji studenti traže sankcionisanje Gruhonjića. 
Dinko Gruhonjić već danima dobija uvrede i pretnje smrću, nakon što je na društvenim mrežama objavljen montirani snimak njegovog javnog nastupa na tribini održanoj pre godinu dana, uz huškačke komentare. 
 
"Potom je 'vest' objavio ospkurni portal NS uživo, a zatim preneli sa njim povezani portali, koji su se već brendirali kao propagandistička podrška režimu i vladajućoj nacionalističkoj ideologiji. Upozoravamo tužilaštvo i druge institucije da zaustave nasilnike i spreče moguće tragične posledice na koje navodi ova hajka protiv 'nepodobnih' slobodnomislećih građana ove zemlje, koji se besprizorno etiketiraju kao 'antisrbi', 'izdajnici', 'ustaše', 'neprijatelji'", naveli su ovim povodom u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.
  • Vlada

    21.03.2024 09:55
    @dobrivoje

    Nikog sa više od tri sive ćelije ne interesuje šta ti misliš.
  • Vukailo

    21.03.2024 08:17
    To što mu zbog izrečeno neko preti i to što ga zbog izrečenog neko poziva na odgovornost dve su posve odvojene teme. Gospodin Gruhonjić pred etičkom komisijom treba da argumentuje i na kraju odgovara za svoje postupke.Znate kako da u Tel Avivu predajete na univerzitetu kao nemac pa u Dortmundu izjavite kako imate lepo ime kao Adolf Hitler sumnjam da bi više predavali.
  • dobrivoje

    20.03.2024 18:34
    @@Dobrivoje 20.03.2024 • 15:52
    Jel to po sistemu il se prikloni il se ukloni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti