FOTO Bombardovanje Novog Sada u slikama: Srušeni mostovi i nebo koje gori

Pre četvrt veka počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Tokom 78 dana agresije bombe su pale i na Novi Sad.
FOTO Bombardovanje Novog Sada u slikama: Srušeni mostovi i nebo koje gori
Foto: Miljan Čubranović
Te dane Đorđe Balašević je opevao u pesmi "Dok gori nebo nad Novim Sadom", poručujući Panonskoj Vili da "zaigra bosa i prkosna". 
 
Ti dani su stvorili žrtve i heroje. U Novom Sadu su poznate samo civilne žrtve. Oleg Nasov je nastradao 1. aprila prilikom rušenja Varadinskog mosta, a Milan Bajić na kućnom pragu u Šangaju, na samom kraju rata - 8. juna. Povređeno je više od 50 Novosađana.
U vazdušnim napadima Novi Sad je ostao bez mostova. Gađani su Televizija Novi Sad, "Novograp", "Jugovićevo", Rafinerija... 
 
Više kuća je oštećeno 30. maja u Sremskoj Kamenici kada je jedna bomba pala usred naselja, u Šangaju koji je pored same Rafinerije više objekata je uništeno ili oštećeno, a jedan projektil je 6. maja uništio zgradu na Detelinari u ulici Đule Molnara i oštetio više okolnih zgrada, kao i Osnovnu školu "Svetozar Marković Toza". Tada je povređeno oko 40 ljudi.
U znak sećanja na ove dane 021.rs vam donosi fotografije iz ratnih dana novosadskog fotografa Miljana Čubranovića. 
 
Čubranović je neustrašivo te 1999. godine beležio sa lica mesta sve trenutke NATO razaranja Novog Sada.
 
 
Mnoge od ovih fotografije obišle su svet. 
 
  
 
Kako je Novi Sad izgledao početkom 21. veka, kada su tragovi bombardovanja i dalje bili vidljivi, pogledajte u galeriji ispod:
 
  
O Miljanu Čubranoviću
 
Miljan Čubranović je rođen 1976. godine u Zrenjaninu. Radio je za agenciju FoNet, nemačku foto-agenciju EPA, medije "Glas javnosti", "Građanski list", "Politiku", "Dnevnik", "Kibic fenster", "Bulevar". Bio je i zvanični fotograf Exit-a.
 
U borbi za demokratske promene bio je nekoliko puta hapšen, maltretiran i saslušavan. U to vreme nije bilo značajnijeg političkog događaja ili protesta koji Miljanov objektiv nije zabeležio i poslao u svet.
 
 
Među prvim je 5. oktobra 2000. godine ušao u zapaljenu Skupštinu Jugoslavije i objavio ekskluzivne snimke rušenja diktatorske vlasti.
 
Čubranović je preminuo iznenada, između 22. i 23. oktobra 2009. godine. 
  • Vlad

    27.03.2024 13:03
    Kakve veze su imali novosadski mostovi sa ratnim dejstvima u južnoj srpskoj pokrajni?
  • Mirko

    27.03.2024 11:22
    Miljan "Destroyer"
    Počivaj u miru, Miljane...
  • voja

    27.03.2024 08:48
    Krivica
    Nikad zaboraviti lokalnu despotiju koja je mogla da izbegne taj skob, a svesno je ušla u poraz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti