Javne ličnosti pružile podršku Dinku Gruhonjiću

Grupa javnih ličnosti pozvala je policiju i tužilaštvo da pronađu i procesuiraju odgovorne za pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću.
Javne ličnosti pružile podršku Dinku Gruhonjiću
Foto: 021.rs
Građane su pozvali da se priključe večerašnjoj akciji uklanjanja grafita s pretećim sadržajem sa fasade zgrade u kojoj Gruhonjić živi.
 
U pismu podrške Gruhonjiću, oni su od najviših predstavnika lokalnih i republičkih vlasti zatražili da "momentalno prestanu sa govorom mržnje, podgrevanjem nacionalističkih strasti, targetiranjem neistomišljenika, ugrožavanjem novinara, angažovanih intelektualaca, aktivista, pripadnika manjinskih grupa, kao i podsticanjem i promovisanjem verbalnog, fizičkog i pravnog nasilja kao načina života".
"Nakon višegodišnje hajke i etiketiranja Dinka Gruhonjića, napadi su prethodnih dana eskalirali, a Dinku i njegovoj porodici je ugrožena bezbednost jer su postali stvarna meta desničarskih grupa, njihovih inspiratora i nalogodavaca", stoji u pismu grupe od šezdesetak javnih ličnosti.
 
Ocenjuje se da se institucije moraju odupreti partijskim i političkim direktivama i da "moraju štititi a ne ugrožavati građane i temeljne demokratske vrednosti zasnovane na slobodnom mišljenu i slobodnom izražavanju mišljenja".
Potpisnici su pozvali sve slobodnomisleće građane da se u 18 časova pridruže akciji uklanjanja grafita ispred ulaza u zgradu u kojoj živi porodica Dinka Gruhonjića, koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izraz podrške i solidarnosti svom kolegi i njegovoj porodici.
 
Pismo podrške Gruhonjiću potpisali su, između ostalih, Peca Popović, Dragan Velikić, Jovo Bakić, Vida Petrović Škero, Tamara Skrozza, Svetlana Ceca Bojković, Vesna Pešić, Zoran Radovanović, Dušan Petrićić, Aleksej Kišjuhas, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Bojan Pajtić, Zoran Gavrilović, Milorad Roganović i Ivan Lalić.
 
Podršku Gruhonjiću uputili su i Branko Čečen, Daša Duhaček, Marko Vidojković, Dragana Varagić, Željko Bodrožić, Snježana Milivojević, Alisa Kockar, Ivan Medenica, Dalibor Petrović, Nenad Kulačin, Emina Ferizović, Dragana Arsić i Gordana Nonin.
  • Anton

    22.03.2024 18:03
    Gde je podrška opozicije
    Gde ste gospodo iz Opozicije? Maca pojela jezik ili se samo sobom bavite?
  • Lanmi

    22.03.2024 16:47
    Zapamtiti
    Treba zapamtiti ova imena u podršci. Možda zvuči neverovatno, ali u situaciji u kojoj se sada nažalost nalazimo, ova podrška znači: poštenje, hrabrost, ljudskost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti