FOTO, VIDEO: Prekrečen preteći grafit ispisan u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić

Prekrečen je preteći grafit ispisani u ulazu zgrade u kojoj s porodicom živi programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.
FOTO, VIDEO: Prekrečen preteći grafit ispisan u ulazu zgrade u kojoj živi Dinko Gruhonjić
Foto: 021.rs
Pre početka akcije, nasuprot učesnika koji su došli da prekreče grafit mržnje, ispred natpisa su stajala četvorica mladića. Jedan od njih je šutnuo farbu koja je doneta za krečenje.
 
 
Njih su policajci legitimisali i zatim su ih udaljili.
Dinko Gruhonjić je rekao da je sinoć javno objavljan njegov broj telefona.
 
"Od tada ne prestaju da stižu pozivi na telefon, poruke, mejlovi. To je ono klasično proganjanje, kampanja proganjanja, sa konačnim ciljem da me proteraju iz Srbije u boljem scenariju, u lošijem scenariju da me proteraju sa planete Zemlje", naveo je on.
 
Kako ističe, u njegovom decenijskom iskustvu sa proganjanjima, ovo je najgori slučaj do sada.
 
"Moguće je da je ovo vrsta pokazne vežbe, ali ono što želim da naglasim jeste da je ovo hajka koja se diriguje iz samog vrha države, sa Andrićevog venca. Ja sam to rekao i tužilaštvu juče kada su me pitali da li imam indicije ko bi mogao da bude počinilac ili inicijator. Rekao sam da je to visoki predstavnik SNS Milenko Jovanov koji me je prozivao u Skupštini Srbije poredeći me sa ustaškim koljačem i pozvao na moj odstrel", naveo je Gruhonjić.
 
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine navelo je da akcijom želi da poruči da ne pristaje na "normalizaciju nenormalnog" i da će nastaviti da štiti interes javnosti, čak i ako u toj borbi budu usamljeni i marginalizovani.
 
"Želimo da poručimo i da nas fašisti neće ućutkati. Novinarstva ima samo ako informiše, kontroliše, razotkriva i kritikuje. Bez takvog novinarstva nema slobodnog društva ni ljudskih prava", saopštio je NDNV. 
Nešto kasnije, dok su građani stajali ispred ulaza, jedan čovek im je prišao i počeo da se raspravlja sa okupljenima, govoreći im da su "ustaše".
 
 
Policajci su i njega legitimisali i udaljili od učesnika akcije.
 
Podsetimo, kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić ispisan je grafit mržnje.
 
Ovaj grafit najnoviji je ispad u hajci koja danima traje zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kojima, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.
 
Kampanju vode provladini mediji i tabloidi, a uključeni su i narodni poslanici, funkcioneri vlasti, kao i studentske organizacije.
 
Međunarodna novinarska mreža Sejfdžurnalist izrazila je zabrinutost za bezbednost kolege i zatražila hitno zaustavljanje nasilja i hajke.
 
 
Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oštro osuđuju pretnje koje stižu studentima i studentkinjama koji su dali javnu podršku profesoru Gruhonjiću.
 
Dodaju da je njihov kolega izložen pretnjama i životno ugrožen zbog lažne kampanje koja se vodi protiv njega, a da su sada na meti i studenti novinarstva, koji su o čitavom slučaju izveštavali na studentskom portalu "Univerzitetski odjek".
 
Grupa javnih ličnosti pozvala je policiju i tužilaštvo da pronađu i procesuiraju odgovorne za ove pretnje.
 
  • Nemanja

    27.03.2024 08:31
    @Dragan Sljivic

    A nama građanima je dosta tog vašeg narodnog njakanja u slavu vaše nakazne "Države". A ovde se mi pitamo.

  • miki

    24.03.2024 05:58
    KABARE
    Igrani film. Nađite i gledajte.
  • Novosadjanin

    23.03.2024 14:54
    Marketing
    Sta god ko mislio o malom Vukašinu, odmah i ja da kazem da se ne slazem sa njegovim stavovima, ali mora mu se priznati da zna gde treba i kad treba da se pojavi, kako bi tema spontano postao on, a ne neko drugi ko je to planirao, samo ne znam da li ima savetnika nekog za takve stvari, ili je jednostavno decko provalio sa 21. godinom kako da se probije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti