Sve što treba da znate o kupovini stana u Novom Sadu: Od lokacije do investitora

Kupovina stana je jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti u životu i zato je treba doneti uzimajući u obzir sve okolnosti, ali i sve rizike.
Ako ste doneli odluku da kupite nekretninu u Novom Sadu, to znači da ćete imati mnogo izbora, s obzirom na veliki broj izgrađenih zgrada, ali i veliki broj onih koje su u izgradnji.
To je, s jedne strane dobro, jer možete da nađete savršenu nekretninu iz šarolike ponude. S druge strane, toliko bogat izbor može da stvori šum i odvrati pažnju od najbitnijih činilaca koji bi trebalo da utiču na vašu konačnu odluku.
 
U ovom tekstu, sažimamo najvažnije stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana u Novom Sadu.
 
Nađite lokaciju koja vam odgovara
 
Izbor lokacije će u mnogome zavisiti od vaših potreba - od toga gde vam je radno mesto, da li imate automobil, da li imate decu i kog su uzrasta, i slično. Takođe će zavisiti od toga da li imate cilj da stan u budućnosti prodate i od toga profitirate.
Pokušajte da definišete više lokacija gde biste voleli da živite, nemojte da se ograničavate na samo jednu. Definišite koji su vam prioriteti - zelenilo, blizina škole/vrtića, dostupnost javnog prevoza...
 
U gradu kao što je Novi Sad, vrlo lako je naći lokaciju koja ispunjava baš sve vaše potrebe, a koja će se u budućnosti sigurno i razvijati tako da ponudi sve više pogodnosti. Jedna od takvih je svakako na obodu Limana, na granici sa Telepom. Ovaj deo grada će uskoro dobiti sve karakteristike centralnih naselja u gradu, uz prednosti blizine Dunava i Ribarca, ali i Kameničkog parka  preko reke. Takođe, ovaj deo grada biće oplemenjen pešačkim i biciklističkim stazama koje će se naći na novom mostu i pristupnicama. U blizini će se graditi i osnovna škola. Očekuje se i da će cene kvadrata u ovom delu grada u budućnosti najviše rasti, ukoliko razmišljate o prodaji u budućnosti. Baš na ovom mestu, u ulici Sive Matavulja 16, 17 i 18, izgrađen je kompleks "Ribarac Residence".
 
 
Proverite broj parking mesta
 
Dostupnost parking mesta u Novom Sadu iz dana u dan postaje sve veći problem, a ne prođe dan da se Novosađani ne požale na probleme sa parkiranjem. Ovaj problem naročito je karakterističan za centralne delove grada u kojima se meša stara sa novom gradnjom.
 
Obod Limana ponovo nudi mnogo više u ovoj oblasti. Upravo kompleks "Ribarac Residence" koji je delo kompanije "Pronix DOO" biće opremljen i sa četiri podzemne garaže, sa 66 garaža i garažnih mesta, kao i 42 parking mesta.
 
Prilikom izbora nekretnine, uverite se da li je moguća i kupovina parking ili garažnog mesta ili da li postoji javni parking sa dovoljno mesta koji se nalazi u blizini.
 
Nađite zgradu koja ima obezbeđene uslove za porodičnu rekreaciju
 
Ovaj savet je naročito važan za roditelje. Zgrada koje imaju svoje igralište ili zelenu površinu u blizini je sve manje i ranije su ovakvi kompleksi bili odlika naselja koja su se gradila sa idejom humanog življenja.
 
Neki investitori razmišljaju i o ovom faktoru. Čak 25 odsto parcele kompleksa "Ribarac Residence" biće oplemenjeno zelenom površinom, odnosno u okviru kompleksa će se nalaziti park sa visokim rastinjem i dečijim igralištem. Uz sve to, budući stanari imaće i pogled na Dunav i Ribarsko ostrvo. 
 
 
Uverite se da je stan dobra investicija
 
U poslednje vreme ljudi retko ostaju u prvom, pa i drugom stanu. Neki se naknadno odluče za veću kvadraturu, dok drugi odluče da se skrase van grada. Kao što smo već pomenuli, prilikom izbora lokacije, treba obratiti pažnju i na to da li je reč o dobroj investiciji.
 
U "Pronixu" napominju da bi kupovina stana na obodu Limana mogla biti dobra investicija, s obzirom na to da se očekuje rast kvadrata u budućnosti. Razlog je, pre svega, gradnja novih saobraćajnica. Usvojeni urbanistički planovi predviđaju brojne saobraćajnice i ustanove od značaja, kao i pešačke i biciklističke staze. Posebno se ističe Ulica Sime Matavulja, odnosno produžetak Ulice 1.300 kaplara na Limanu, koja je najbliža Ribarskom ostrvu, ali i dovoljno blizu Bulevara Evrope. Kad je reč o samom Bulevaru Evrope, on je do sada izgrađen do dvotračne kružne raskrsnice, u koju se ulivaju Bulevar patrijarha Pavla, Ulica Ćirila i Metodija i produžetak Bulevara cara Lazara.
 
Procenite koliko stan odgovara vašim potrebama
 
Još pre nego što odlučite da zvanično krenete u potragu, preporuka je da stavite na papir sve što vaš budući dom mora da ima i jasno obeležite zahteve oko kojih nema kompromisa. Na primer, vi sigurno već sada znate da li vam je neophodna jedna spavaća soba ili više. Razmislite o tome da li će vam u budućnosti možda trebati više prostora. 
 
Obratite pažnju i na neke stvari koje vam u datom trenutku ne izgledaju tako bitno, ali mogu da budu presudne za udoban život, kao što je ostava.
 
Obavezno obiđite više stanova pre nego što donesete odluku. Moguće je da će vas privući i više različitih stanova u istoj zgradi.
 
Kompleks "Ribarac Residence" nudi različite opcije stanovanja - od garsonjera, preko dvosobnih i trosobnih, pa do četvorosobnih stanova, a dostupni su i luksuzni penthausi sa pogledom na Frušku goru i reku. Sve jedinice su idealne kvadrature za broj soba, pa tako na primer, dvosobna stan ima 67 kvadrata, što je savršeno za dve sobe, dnevnu sobu, ostavu, kuhinju, hodnik i terasu. I garsonjera od 27 kvadrata je raspoređena tako da pruža maksimalnu udobnost za tu površinu, sa prostranom dnevnom sobom, praktičnom kuhinjom, kupatilom i hodnikom. Naravno, maksimalne pogodnosti pružiće vam život u penthausu, jer osim najboljeg pogleda dobijate prostranost, sigurnost, privatnost, dvorište...
 
 
Proverite investitora
 
Ono što kupci mogu da urade da osiguraju da će za svoj novac dobiti kvalitet, ali i sigurnost je da dobro provere investitora i investiciju. 
 
To, pre svega, možete učiniti tako što ćete proveriti da li je investitor registrovan u Agenciji za privredne registre. Tu imate opciju da vidite osnovni kapital preduzeća, ali i da pogledate godišnji finansijski izveštaj . Dobar znak da je investitor sposoban da izgradi objekat od početka pa do ključa u ruke je da ima finansijsko pokriće za gradnju. Takođe, važno je proveriti koliko dugo firma postoji i koliko objekata je izgradila za to vreme. S obzirom na to da "Pronix" posluje od 2005. godine, iza sebe imaju 15 projekata, a izgrađene objekte možete videti na LINKU
 
Takođe, kada vidite da su podaci o projektu javno dostupni na sajtu investitora ili posebnom sajtu kao što je www.ribaracresidence.rs, možete biti uvereni da je investitoru stalo do transparentnosti i građenju poverenja sa klijentima. 
Procenite budžet, mogućnost podizanja kredita i poreske pogodnosti
 
Pre kupovine trebalo bi da procenite svoje finansijske mogućnosti i opcije. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite nekretninu u kešu, proverite koje su vam mogućnosti za dobijanje stambenog kredita. Možete da odete u nekoliko različitih banaka i proverite koje uslove i garancije nude.
 
Ne zaboravite da prilikom uzimanja kredita morate da priložite određenu sumu za učešće, a idealno bi bilo da već imate ušteđevinu za te svrhe kada odlučite da krenete u potragu. Iznos učešća se uglavnom razlikuje, ali uglavnom je potrebno izdvojiti oko 20 odsto vrednosti nekretnine.
 
Ako je reč o kupovini prvog stana postoji mogućnost da taj iznos bude nešto niži. To znači da u tom slučaju plaćate 10 odsto od vrednosti nekretnine.
 
Uz sve to, trebalo bi da razmislite i o dodatnim troškovima, kao što su renoviranje (ako kupujete u staroj zgradi) i opremanje.
 
Ukoliko ste zainteresovani za nekretninu u "Ribarac Residence" detalje možete videti na vebsajtu investitora (OVDE), ali i na veb prezentciji projekta "Ribarac Residence".
 
Možete im se obratiti i putem kontakt forme ili na mejl sales@pronix.rs . Takođe, moguće ih je kontaktirati i telefonski na +381 21 525 999 i +381 65 525 9990.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti