FOTO, VIDEO Grupa mladih blokirala Filozofski fakultet: Nameštaj, lanci, policija

Grupa mladih osoba, mahom mladića, blokirala je Filozofski fakultet u Novom Sadu, zahtevajući da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.
FOTO, VIDEO Grupa mladih blokirala Filozofski fakultet: Nameštaj, lanci, policija
Foto: 021.rs
Mlade osobe su predvođene studentom prorektorom Damjanom Vakanjcem. Medijima se obraćala i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, koja je bila četvrta na listi Ruske stranke na prethodnim pokrajinskim izborima. 
 
Demonstratnti su se okupili ispred ovog fakulteta kako bi izrazili nezadovoljstvo zato što im nije ispunjen ultimatum da vanredni profesor Filozofskog fakulteta Dinko Gruhonjić dobije otkaz. U Filozofski fakultet je trenutno nemoguće ući, ali oni koji su se zatekli unutra mogu napolje.
 
Ulaz je blokiran stolicama i stolovima, kao i lancima.
 
U zgradu fakulteta je ušla i policija.
Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala "Rebedu" u Dubrovniku. 
 
Univerzitet u Novom Sadu nije se oglašavao povodom ovog slučaja.
 
Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oglasio se povodom blokade Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji je u toku.
 
Kako navode, za blokadu fakulteta saznali su iz medija, čime je "potencijalno ugrožena bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad".
 
"Očekujemo od Univerziteta u Novom Sadu da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta, a od nadležnih organa da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu", navodi se u saopštenju dekanata.
 
 
Ispred ulaza na Filozofski fakultet istaknuti su transparenti "Akademska zajednica teba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi" i "Položićemo i ovaj ispit".
Prethodno se više desetina studenata okupilo u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, gde je Vakanjac ocenio da "njih 20 na Univerzitetu svojim stavom tlači 95 posto studenata na Univerzitetu etiketirajući studente iz Republike Srpske, etiketirajući studente srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti".
 
 
"Moram da kažem da je ovo pre svega miran skup, ali je definitivno došao momenat da dignemo glas", rekao je Vakanjac.
 
Na skupu se obratio i čovek koji se predstavio kao bivši student Poljoprivrednog fakulteta, a koji se bio pojavio i na prekrčavanju grafita koji je bi ispisan kod ulaza u kom živi Dinko Gruhonjić. Ovaj čovek je kritikovao Gruhonjića, medije, fakultet, a lepih reči nije imao ni za stanovnike Limana.
 
 
Nakon njegovog govor Vakanjac se ogradio od onoga što je rečeno za Liman.
 
Posle skupa u kampusu studenti su krenuli ka Filozofskom fakultetu s transparentom "Studenti protiv govora mržnje" i uzvike: "Dinko, odlazi!".

Komentari 182

  • Zovem se Stevo

    31.03.2024 20:56
    INAČE
    Ovo je grupa LEGIJAJUGEND
  • Koli

    31.03.2024 09:19
    Lo
    Tu je najmanje studenata.
  • Neko

    30.03.2024 11:33
    ?
    @Plaćač poreza
    Zadatak države je da štiti javni red i mir. Grupa sumnjivih, nelegitimisanih lica upada u zgradu fakulteta(TELEVIZIJE) i blokira njegov rad. Gradonačelnik "ima razumevanja" za njih. Policija se pravi mrtva.
    Samo zamenite reči fakulteta i stavite televizije.Zvuči poznato?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti