PEN International o pretnjama Gruhonjiću: Sloboda izražavanja u Srbiji na kritičnoj tački

Organizacija PEN International upozorila je danas, povodom učestalih pretnji smrću novinaru Dinku Gruhonjiću, da je sloboda izražavanja u Srbiji "na kritičnoj tački".
PEN International o pretnjama Gruhonjiću: Sloboda izražavanja u Srbiji na kritičnoj tački
Foto: 021.rs
U saopštenju su pozvali vlasti u Srbiji da učine "sve što je u njihovoj moći" da otkriju i sankcionišu odgovorne za pretnje Gruhonjiću.
 
"Opasan ciklus nekažnjivosti za zločine protiv pisaca i novinara - koji hrabri počinitelje i podstiče dalje pretnje i napade - mora jednom zauvek da prestane", rekla je predsednica Odbora PEN International za pisce u zatvoru Ma Tida.
Organizacija je upozorila na to da je Gruhonjić "meta opasnog medijskog blaćenja", uključujući pretnje smrću, i pozvala vlasti u Srbiji da "poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze" u očuvanju prava na slobodu izražavanja i hitno osiguraju zaštitu Gruhonjića i ostalih nezavisnih pisaca i novinara koji su kako se navodi, "sve više meta zbog svojih kritičnih stavova".
"Svi odgovorni za zločine protiv pisaca moraju biti privedeni pravdi", saopštio je PEN International i upozorio da po saznanjima kojima raspolaže, uprkos podnošenju formalne prijave, nadležni u Srbiji još uvek nisu pokrenuli temeljnu istragu.
 
Iz te organizacije su podsetili da su pored Gruhonjića, u Srbiji "u povećanom riziku" zbog nezavisnog i kritičkog izveštavanja i pisac i novinar Marko Vidojković, kao i pisac i naučni radnik Jovo Bakić.
  • Bojan

    28.03.2024 20:41
    @Dex

    Malo fantazirate da ste građani, malo da ste studenti... Alkoholizam je zeznuta stvar.
  • Dex

    28.03.2024 17:43
    Tacno je da je sloboda izrazavanja na kriticnoj tacki. Eno studentima na filozofskom fakultetu u Novom Sadu se spocitava sto traze da se uruci otkaz Dinku Gruhonjicu. Gde je tu sloboda izrazavanja i zasto se ugrozava???????????
  • Voja

    28.03.2024 17:04
    Kako je ovo dobro odigrano da skrene pažnju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti