Đurić pravda blokadu Filozofskog fakulteta

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podržao je studente i mladiće koji blokiraju Filozofski fakultet u Novom Sadu.
Đurić pravda blokadu Filozofskog fakulteta
Foto: 021.rs
On se u razgovoru za Dnevnik nije osvrtao na apele dekanice i profesora ovog Fakulteta da su u ovu ustanovu upali ljudi koji većinom ne studiraju na ovom Fakultetu, a pitanje je da li deo njih uopšte studira.
 
Đurić je ponovio priču da profesor Dinko Gruhonjić veliča ustaše, što je ovaj profesor i novinar više puta demantovao.
"Nemam problem da kažem svoj stav o svim temama. Procenite sami da li je akademski to što studenati blokiraju Filozofski fakultet, u znak protesta protiv govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića. Procenite i kakve je poruke poslao profesor žurnalistike Dinko Gruhonjić u Dubrovniku, gde je rekao da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma", naveo je Đurić.
 
Dodao je da ne osporava da je demokratsko pravo Dinka Gruhonjića da govori gde god i šta god hoće.
"Ali, nije demokratsko pravo i sloboda govora da veličate ustaške zločince i da to pričate kroz osmeh. I da sutra učite studente. Da li ih tome uči? Da li je Gruhonjić mislio na studente kojima predaje i na to kako bi njegove poruke uticale na njih? A očigledno je da su i oni to razumeli kao govor mržnje, i kao veličanje nacizma i fašizma u 21. veku. I to niko ne može da im ospori, da izraze svoje neprihvatanje takve politike koju zagovara njihov profesor", kaže Đurić .
 
Filozofski fakultet je blokiran od četvrtka. Ulaz u zgradu je onemogućen, a u zgradi fakulteta se nalazi grupa koja zahteva da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Oni su zauzeli zgradu fakulteta nakon što su održali protest ispred ulaza u tu visokoobrazovnu ustanovu.
 
Dekanat Filozofskog fakulteta je naveo da je zgrada okupirana. Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.
Juče je ispred fakulteta održan skup profesora i studenata.
 
Na kraju okupljanja, mladima unutar fakulteta su ostavili knjige, koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima, "da ih prelistaju za vikend".

Komentari 92

  • Лиманац

    03.04.2024 12:46
    Свака част господину Ђурићу на подршци студентима!
  • Telepčan NS

    02.04.2024 08:45
    Oklen si ti Đuriću
    Đe si studiro ? U NS? Šta je Oskar poručio iz centrale? Kako da se ponašaš?
  • Zivkovic

    02.04.2024 07:03
    Svi iz sns stoje uz mladiće u legijinim majicama pa i gradonačelnik. Mozda i on da obuče majicu? Realno niko i ne zna kako izgleda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti