Profesori sa svetskih univerziteta traže da vlasti u Srbiji prestanu sa progonom Gruhonjića

Profesori sa univerziteta u SAD, Nemačoj, Poljskoj, Mađarsoj, Švedskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, uputili su apel vlastima u Srbiji da prestanu sa progonom profesora Dinka Gruhonjića.
Profesori sa svetskih univerziteta traže da vlasti u Srbiji prestanu sa progonom Gruhonjića
Foto: 021.rs
Njih 18 je poručilo da se sa Gruhonjićem solidarišu i "akademski i ljudski".
 
"Danima već gledamo bestijalno iživljavanje zatrovanih pojedinaca koji direktno i indirektno prete bezbednosti Dinka Gruhonjića i njegove porodice. Dinko je naš kolega i saradnik, poznate su nam njegove reference i profesionalna delatnost. Radi se o izuzetnoj naučnoj biografiji i Univerzitetu u Novome Sadu može služiti na čast da imaju takvoga profesora i čoveka", naveli su u otvorenom pismu podrške.
Dodali su da pozdravljaju napore Gruhonjićevih kolega i koleginica, ali i studenata i studentkinja koji su stali u njegovu odbranu i time odbranili akademsku i esnafsku čast.
 
"Zato se pridružujemo njihovim naporima u odbrani autonomije univerziteta, svete dužnosti svakoga akademskog građanina i građanke", poručili su profesori u pismu.
Istakli su da će o svim okolnostima koje prate slučaj napada na Gruhonjića i o zaposedanju zgrade Filozofskoga fakulteta u Novom Sadu, kako su naveli, od strane sumnjivih osoba, kao i nereagovanju državnih organa Srbije da to zaustave, obavestiti sve "akademske adrese" s kojima sarađuju.
 
"Profesoru Dinku Gruhonjiću poručujemo da nije sam, da smo i mi njegove koleginice i kolege koje će stati uz njega", naglasili su u oni u pismu.
 
Pismo su potpisali akademici Endru Baruh Vahtel, Mark L. Grinberg, Ranko Matasović, profesori Vanda Babić Galić, Robert Bonjkovski, Marjan Dović, Marko Dragić, Suada Džogović, Martin Henzelman, Jakov Sabljić, Božidar Jezernik, Alen Kalajdžija, Sanjin Kodrić, Jusi Nuorluoto, Amira Turbić Hadžagić, israživači Eled Dudaš, Saša Mrduljaš i Pavel Pilh.
 
Potpisnici su i članovi Međunarodnog komiteta za odbranu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.
  • Aca

    09.04.2024 14:29
    Neka ide
    Pa bre on mrzi sve sto je srpsko, lepo ode u svet i uzivam da bude Englez ili eskim to je bar lako. Ionako mu neko svetske bitange za to sto radi bas dobro placaju....
  • Milan

    07.04.2024 02:16
    Dokle više?
    Ne podržavam vladajuće stranke,a Gruhonjića ni malo!
  • Posmatrač

    06.04.2024 09:50
    Sindrom JK
    Pero kadgod je neko spominjao redosled i liste bio je iz opozicije. Usput drugu stranu nazivaju fašistima.
    Jednostavno narod NEĆE takve. Dzabe jurišanje i japajaisanje i pljuvanje drugih.
    Jedino da se objavi okupacija pa da bude
    veži konja gde ti gazda kaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti