"Novi Sad - gas" i dalje u starim dugovima: Bivši direktor potpisao ugovor od 900.000 evra sa zetom

JP "Srbijagas" objavilo je nedavno spisak 20 najvećih dužnika, a na visokom drugom mestu nalazi se "Novi Sad - gas" sa bezmalo sedam miliona evra duga.
"Novi Sad - gas" i dalje u starim dugovima: Bivši direktor potpisao ugovor od 900.000 evra sa zetom
Foto: 021.rs

S druge strane, ovo državno preduzeće koje se bavi distribucijom gasa, nema velikih potraživanja, pa je nejasno odakle tolika dugovanja.

Portal 021.rs je došao u posed jednog od ugovora iz ranijeg perioda, a po kojem je "Novi Sad - gas" na ime sponzorstva fudbalskom klubu Proleter sa Slane bare trebalo da isplati 900.000 evra.

Ugovor o sponzorstvu potpisali su tadašnji direktor NS-gasa Jovo Vujanović i direktor Proletera Stevo Buljić. Buljić je tada bio, a i danas je predsednik sindikalne organizacije u preduzeću NS-gas. Buljić je ujedno i Vujanovićev zet.
 
Direktor NS-gasa Milan Đukić kaže za 021.rs da su sva dugovanja prema Srbijagasu nastala za vreme Vujanovića, a da je sporni ugovor sa Proleterom zaključen svega tri meseca pre njegovog imenovanja 2019. godine.
 
"Taj ugovor sam raskinuo ubrzo po imenovanju, uz saglasnost i druge strane, a u postupku pred Privrednim sudom iako je Proleteru do odluke suda već bilo isplaćeno 807.000 evra. Ugovor je i danas predmet istrage, a original nam je oduzet. Interesantno je da je ugovor o sponzorstvu potpisan u trenutku kada je preduzeće imalo više od 14 milijardi dinara duga, a potpisali su ga direktor i predsednik sindikata u istoj firmi, koji je ujedno bio i direktor Proletera", kaže Đukić.
 
Na pitanje zbog čega je Proleteru, ipak, isplaćen najveći deo ugovora kojem se protivio, Đukić kaže da su morali da postupe po Zakonu o obligacionim odnosima, jer bi u suprotnom rizikovali obračun kamata. Po njegovim rečima, ugovor su raskinuli sudskim putem, a do okončanja sudskog postupka firma je izmirivala svoje obaveze prema klubu.

Đukić napominje i da celokupan dug prema "Srbijagasu" potiče iz perioda od 2016. do 2019. godine, kada tadašnji DP "Novi Sad - gas" nije plaćao ukupnu potrošnju gasa zbog čega je bio u blokadi 765 dana.

"Od promene rukovodstva nemamo drugih poverilaca, a dug od 14 milijardi se od tada uvećava za zakonske zatezne kamate. Tekuće obaveze se izmiruju redovno i u zakonskim rokovima prema svima, pa i prema 'Srbijagasu'. Moram da napomenem da proces transformacije preduzeća nije završen i u tom procesu vidimo mogućnost rešenja nagomilanih dugova", dodaje Đukić.

U međuvremenu je FK Proleter koji je bio u Superligi fuzionisan sa RFK Novi Sad i taj klub se trenutno takmiči u Prvoj ligi Srbije. S druge strane, klub sa Slane bare osnovan još 1951. godine je ugašen i potom ponovo osnovan, pa su krenuli ispočetka, odnosno od najnižeg ranga takmičenja. Trenutno su u Prvoj novosadskoj ligi.

Prošle godine je preminuo i dugogodišnji direktor preduzeća "Novi Sad - gas" Jovo Vujanović, potpisnik i konkretnog spornog ugovora sa Proleterom.  

Podsetimo, zbog malverzacija su pre dve godine uhapšene dve osobe iz ovog preduzeća, dok je protiv tadašnjeg direktora podneta krivična prijava zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca. I u tom slučaju je sudski postupak i dalje u toku.

  • Čarapan

    16.04.2024 20:17
    Nisu se promenili
    Znači nisu stigli da promene žuti dres ali knjižice jesu
  • @interesantno

    16.04.2024 19:22
    Sta god da uradi resava TUDJE dugove koji su se pretvorili u pumpu u Primorkaoj, mercedese, kuce sa bazenima…
  • Mile

    16.04.2024 17:46
    I sta je tu problem??Odizmite im svu imovinuni tri kolena u nazad i to je to…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti