Skupština ponovo nije smanjila plate gradskoj administraciji, uprkos preporukama Državnog revizora

Skupština grada ponovo nije glasala da se smanje plate administraciji, tako da će se nastaviti nezakonita isplata većih zarada birokratiji koja traje duže od decenije.
Na samoj sednici od 67 prisutnih odbornika, 58 njih je bilo uzdržano, a devet protiv. U sali su bili predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, dok opozicioni odbornici nisu učestvovali u radu.
 
Ovim je vlast, predvođena naprednjacima, po drugi put za osam godina odbila da smanji plate, uprkos preporukama Državne revizorske institucije.
Ovo je bila jedina odluka koja nije usvojena na sednici Skupštine grada od 54 tačke dnevnog reda. Takođe, ovo je i prva odluka u četiri godine ovog saziva Skupštine grada koji završava svoj mandit da vladajuća većina nije izglasala ono što je stiglo kao predlog od Gradskog veća.
 
O predlogu da se smanje zarade administracije, koja budžet grada košta i do 150.000.000 dinara nezakonitih isplata, niko nije rekao ni reč, nego je samo pročitan predlog i usledilo je glasanje na kome niko nije pritisnuo taster "za", nego "uzdržano" ili "protiv", čime je odluka odbijena jer nije bilo dovoljno glasova.
Zbog ovog poteza vlasti zaposleni u administraciji nastaviće da primaju plate koje nisu u skladu sa zakonom, jer su im povećani koeficijenti ili imaju dodatke na plate i do 30 odsto.
 
 
Podsetimo da je Grad u proteklih 12 godina svojim službenicima isplatio oko milijardu i po dinara više za plate u odnosu na ono što zakon dozvoljava.
 
Krajem prošle godine DRI je utvrdio da je prilikom kontrole gradskog budžeta za 2022. utvrđeno da je nezakonito isplaćeno 140 miliona dinara za 684 zaposlene osobe.
 
U dokumentaciji se vidi da se za 111 zaposlenih obračunavaju i isplaćuju plate primenom osnovice i koeficijenata za postavljena lica, umesto za zaposlene, dok se za 574 zaposlena obračunavaju plate primenom koeficijenata i uvećanja koja nisu u skladu s propisima.
 
Zbog ovoga je dat nalog da se smanje zarade, kao što je već urađeno i 2015. godine kada je isto naprednjačka vlast odbila da smanji plate birokratama.
Problemi sa nezakonitim isplatama plata se vuku još od perioda gradonačelnice Maje Gojković, a trenutno važeće koeficijente je donela koalicija oko Demokratske stranke pred izbore 2012. godine.
 
Trenutno, bez minulog rada i ostalih dodataka, šefovi, načelnici, njihovi zamenici, pomoćnici gradonačelnika imaju plate od 122.000 do 160.000 dinara, savetnici oko 100.000 dinara, mlađi savetnici oko 70.000 dinara, a referenti oko 51.000 dinara.
  • Voja

    23.04.2024 09:09
    Zarade
    Tako i prave onaj lažni prosek zarada u Novom Sadu.Državna služba dobija zarade koje nisu u skladu sa zakonom,a oni što glasaju sebe doživljavaju iznad zakona.Poštuju samo zakon jačega, neposredno nadređenog.
  • Ddd

    21.04.2024 08:24
    A za besplatne udžbenike nema
    Pa to im je armija glasača, isto je i na državnom nivou - neće valjda zbog " malo para" izgubiti glasače i vlast.
  • Čox

    20.04.2024 13:16
    ....
    Klasika imenovana i postavljena lica imaju uvecam koeficijent na funkciju,a ne rade nista,a referenti im odradjuju posao za duplo manje plate.Savet ćatama,veću platu ćete imati u Learu da morate kablove nego sto radite za te neke,sa kupljenim diplomama al sa SNS zvanjem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti