U centru Novog Sada tražili legalizaciju kanabisa

Svetski dan kanabisa u centru Novog Sada danas je obeležila lokalna stranka Istina, koja se zalaže za njegovu legalizaciju u medicinske i u rekreativne svrhe.
U centru Novog Sada tražili legalizaciju kanabisa
Foto: 021.rs

Oni smatraju da je iskustvo mnogih zemalja koje su legalizovale kanabis u praksi pokazalo samo dobre primere.

Zato je, kako kažu, vreme da se prekine sa prevaziđenim stavovima i da se prihvate činjenice da kanabis ima ogroman potencijal za korist društva.

"Zabrinjavajuće je odsustvo svesti i empatije. Najveći dobitnici legalizacijom kanabisa su sami korisnici, posebno bolesni, ali i država koja puni svoj budžet. Postavljam pitanje - čiji je zapravo interes da se ne legalizuje", pita predsednica ove partije Ivana Vujasin.

Tvrdi da to nisu interesi građana, već interesi ilegalnih trgovaca i farmaceutskog lobija, koji profitiraju na sadašnjem statusu kvo.

"Uvođenjem kanabisa u legalne tokove dovešćemo  do stroge regulacije tržišta koje garantuje kvalitet proizvoda, razbija mračne mreže ilegalne trgovine i podiže nivo sigurnosti građana. Ono što je posebno važno naglasiti jeste da legalizovanjem kanabisa po iskustvu zemalja koje su to učinile, stopa kriminala drastično pada. Zato ne smemo dopustiti da smo i dalje zarobljeni u začaranom krugu ilegalnih mutnih poslova i nesigurnosti", kaže Vujasin.

Prema njenim rečima, treba omogućiti potpunu legalizaciju kanabisa "kako bismo osigurali naša građanska prava i stvorili društvo u kojem se poštuju sloboda izbora, pravičnost i zakon".
 

Komentari 116

  • Lasm

    24.04.2024 17:02
    Vutrić travica svima
  • Банаћан

    24.04.2024 07:46
    Е па
    Треба увести закон као у Малезији и на Тајланду.
    Тада би овакви и њима слични потпуно заборавили на наркотике.
  • ja

    23.04.2024 12:42
    samo da budemo jasni
    Za medicinske svrhe da, za rekreativne ne. To bi bio realniji zahtev.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti